Nuori kirkko ry sai yli miljoonan euron avustuksen Veikkauksen tuotosta

 

Partaharju on Nuori kirkko ry:n leiri-, kokous- ja juhlakeskus Pieksämäellä Salvos-järven rannalla. Kuva: Nuori kirkko ry

Ministeri Sampo Terho on myöntänyt valtakunnallisille nuorisoalan järjestöille tämän vuoden toimintaan yhteensä yli 18 miljoonaa euroa. Nuori kirkko sai yhden suurimmista avustuksista.

Veikkauksen tuotosta myönnettyä avustusta sai kaikkiaan 96 järjestöä.

Suurimpia avustusten saajia olivat Suomen Partiolaiset ry (1 455 000 euroa), Suomen Nuorisoseurat ry (1 121 000 euroa), Nuorisotutkimusseura ry (1 060 000 euroa) ja Nuori kirkko ry (1 050 000 euroa).

Perheniemi Neliöb. vko 3-4. MJa

Nuori kirkko on evankelis-luterilaisten seurakuntien muodostama palvelujärjestö, joka syntyi vuoden 2017 alussa, kun Seurakuntien Lapsityön Keskus, PTK – poikien ja tyttöjen keskus ja Nuorten Keskus yhdistyivät.

Nuorisoasioista vastaavan ministerin, Sampo Terhon, mukaan nuorisotoiminta lisää yhteisöllisyyttä ja ennaltaehkäisee nuorten syrjäytymistä.

– Yhteiskunta tarvitsee nuorisojärjestöjä uusiutuakseen. Järjestöt ovat arvokkaita toimijoita nuorisotyön kentällä kuntien ja seurakuntien ohella.

Järjestöjen saamat avustukset ovat harkinnanvaraisia ja ne myönnetään nuorisolakiin ja valtioneuvoston asetukseen perustuen.

Nuorisolain mukaan valtionavustuksen määrää harkittaessa otetaan huomioon järjestön taloudenhoito sekä järjestön toiminnan valtakunnallisuus, laatu, laajuus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus.

Avustettavan toiminnan on oltava yleishyödyllistä.

Ministeri Terho jätti jakamatta määrärahasta 228 500 euroa, koska avustustasoa laskettiin joiltakin järjestöiltä. Näiden järjestöjen joukossa on mm. poliittisia nuoriso- ja opiskelijajärjestöjä.

Jakamatta jääneet varat on tarkoitus ohjata nuorten yrittäjyys-, talous- ja työelämätaitoja tukevaan toimintaan sekä valtakunnallisille nuorisoalan osaamiskeskuksille, joiden tavoite on mm. kehittää etsivää nuorisotyötä, vahvistaa nuorisotakuuta sekä tukea nuorten neuvontapalveluita.

lähteet: Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote, Nuori kirkko ry:n verkkosivut