Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Norjan piispojen välillä syvä kuilu homoavioliitoista

 

Piispojen enemmistö suosittelee kompromissin löytämiseksi liturgista rukoushetkeä. KUVA: Norjan kirkolliskokous

Norjan parlamentti hyväksyi kesällä 2008 avioliittolain, joka sallii
avioliiton myös homo- ja lesbopareille. Nyt Norjan kirkko on äärimmäisen
vaikean umpisolmun edessä, kun piispat kamppailevat keskenään siitä, voiko
kirkko järjestää avioliiton solmineille homo- ja lesbopareille liturgista
rukoushetkeä vai ei.

Torstaina päättyneessä piispainkokouksessa kahdeksan piispaa kahdestatoista olisi ollut valmis myös vihkimään samaa sukupuolta olevat parit kirkolliseen avioliittoon, neljä ei. Kaikki piispat kokoavan kompromissin löytämiseksi piispojen enemmistö suosittelee liturgista rukoushetkeä. Vähemmistö ei voi hyväksyä sitäkään.

”Samaa sukupuolta olevien parisuhteen määrittely avioliitoksi merkitsee radikaalia lohkeamaa siitä, mikä on aina ollut kirkon oppi, emmekä pysty näkemään, että olisi teologisesti perusteltua tehdä tällaista lohkaisua”, nämä neljä piispaa kirjoittavat piispainkokouksen lausunnossa.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

Piispat toteavat kuitenkin, ettei erimielisyys parisuhdeasiassa riko muuten heidän jumalanpalvelusyhteyttään.

Muutoksiin pyritään vähä vähältä

Asian on määrä edetä Norjan kirkkohallituksen Kirkerådetin kautta huhtikuussa pidettävään kirkolliskokoukseen, jonka jäsenten uskotaan myös olevan siitä syvästi erimielisiä.
Kirkkohallituksen aiemman johtajan Nils-Tore Andersenin mukaan asiasta tulee
”kauhean vaativa” kirkkohallitukselle. Parisuhdeteologiaa piispainkokousta varten pohtinut valiokunta ei hänen mielestään selvittänyt, mitä Raamattu ja luterilainen tunnustus siitä sanovat.

– Myös kirkolliskokouksessa on vaikea käsitellä tätä asia, kun ne, joilla on vastuu opista, eivät kanna sitä vastuuta. Piispat asettavat meidät kirkkona valtavan vaikeaan tilanteeseen, hän toteaa Dagen-lehdelle.

Dagenin toimittaja Tarjei Gilje tulkitsee enemmistöpiispojen valinneen kärsivällisen hivutustaktiikan tavoitteenaan olevan kirkollisen avioliittoon vihkimisen saavuttamiseksi.

– Askel askelelta tapahtuvat muutokset vaikuttavat vähemmän dramaattisilta kuin jos loikattaisiin koko matka kerralla. Seuraava askel näyttää aina edellisen luonnolliselta seuraukselta, kohtuulliselta pikemmin kuin kiistanalaiselta. Suunta on kuitenkin sama, Gilje kommentoi.