Norjan oikeuslaitos: Työnantaja ei voi irtisanoa kahteen sukupuoleen uskovaa työntekijää

 
Oikeus katsoi, että Rianne Vogels erotettiin laittomasti. Kuva: Facebook, Rianne Vogels

Oikeus katsoi, että Rianne Vogels erotettiin laittomasti. Kuva: Facebook, Rianne Vogels

Twitterissä kriittisen näkemyksensä transsukupuolisuudesta esittänyt Rianne Vogels sai twiittinsa seurauksensa potkut työstään. Norjan oikeuslaitos katsoo irtisanomisen olleen laiton. Norjalaismedia pitää päätöstä historiallisena.

Maahanmuuttajanaisia auttavassa kansalaisjärjestössä työskentelevä Rianne Vogels julkaisi helmikuussa Twitter-postauksen, jossa hän varoittaa tyttöjä ja nuoria sukupuolta korjaavista hoidoista. Kriittinen kannanotto transsukupuolisuuteen oli maksaa Vogelsille työpaikan.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Potkujen jälkeen Rianne Vogels haastoi työnantajansa oikeuteen laittomasta irtisanomisesta. Dage, CNE, Bergens Tidende ja useat muut norjalaismediat uutisoivat näyttävästi oikeuden päätöksestä, jonka mukaan Vogelsin irtisanominen oli laiton.

Dagenin mukaan tuomioistuin joutui ottamaan kantaa kysymykseen, voivatko työnantajat kieltäytyä ihmisistä, jotka uskovat, että sukupuolta on vain kaksi. Tuomarit päättelivät, että tämä ei ole sallittua.

Vogelsin työnantaja määrättiin maksamaan laittomasta irtisanomisesta kahden viikon kuluessa 60.000 Norjan kruunun (noin 5.000 euron) korvaus viivästyskorkoineen.

”On äärimmäisen tärkeää, että demokraattisessa yhteiskunnassa on tilaa osallistua meneillään oleviin keskusteluihin, myös arkaluonteisista aiheista.”

Vogels kommentoi Bergens Tidendelle olevansa tyytyväinen tuomioon.

– On äärimmäisen tärkeää, että demokraattisessa yhteiskunnassa on tilaa osallistua meneillään oleviin keskusteluihin, myös arkaluonteisista aiheista.

Vogelsin asianajaja Nils Olav Nøss korostaa, ettei hänen päämiehensä ole transfobinen eikä Vogelsilla ole mitään transihmisiä vastaan.

– Hän on huolissaan keskustelusta sukupuoli-identiteetistä, mutta enemmän kuin ihmiset muualla yhteiskunnassa, siteraa CNE asianajaja Nøssin oikeudenkäynnissä käyttämää puheenvuoroa.

– Hän on käyttänyt Twitteriä sellaisena kuin sitä käytetään. Tämä tarkoittaa, että on sallittua käyttää ironiaa ja sarkasmia saadakseen asiansa perille. Sen on oltava ilmaisunvapauden rajoissa, eikä työtään saa menettää puhuessaan, kuten Rianne on tehnyt.

Papillonia puolustanut asianajaja Trine Lise Fromreide kertoo järjestön harkitsevan, hakeeko se saamaansa tuomioon muutosta korkeammista oikeusasteista.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)