Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Noin 4000 nuorta töissä seurakunnissa tänä kesänä

 

Lähes kaikki seurakunnat palkkaavat koululaisia ja opiskelijoita kesätöihin. Yhteensä noin 4000 nuorta saa kesätyön seurakunnasta tänä kesänä. Kirkon työmarkkinalaitos teki seurakunnille kyselyn nuorten työllistämisestä toukokuussa 2013, kertoo Kirkon tiedotuskeskus.

Seurakunnat pitävät kesätyöpaikan tarjoamista nuorille tärkeänä. Kesätyön kautta nuoret saavat kosketuksen työelämään sekä voivat tutustua seurakuntaan ja kirkon toimintaan.

– On lähes liikuttavaa kuulla, miten nuori iloitsee, että pääsee tekemään jotakin mielekästä kesällä, saa omaa rahaa ja tuntee kuuluvansa yhteisöön. Nuorten ottamiseen mukaan osaksi yhteiskuntaan pitäisi satsata huomattavasti nykyistä enemmän koko maassa, toteaa talouspäällikkö Anja Rautiainen Uuraisten seurakunnasta.

Kesätyön hakijoiden määrä on kasvanut taloustilanteen synkkenemisen myötä. Esimerkiksi Reisjärven seurakunnasta kerrotaan, että kesätyötä haki miltei kolminkertainen määrä aiempiin kesiin verrattuna. Nuoria palkattaisiin mielellään enemmänkin, mutta monissa seurakunnissa huonontunut talous heikentää mahdollisuuksia palkata kesätyöntekijöitä.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Joissakin seurakunnissa on pyritty erikoisjärjestelyin lisäämään työllistettävien määrää. Esimerkiksi Kemin seurakunnassa 40 nuorta palkataan kahdessa erässä viiden viikon pituiseen työsuhteeseen. Joissakin seurakunnissa kuten Toholammilla työ on osa-aikaista. Siellä kaksi ryhmää tekee töitä neljä tuntia päivässä. Työllistämisjaksoja on kolme kesäkautena.

Yleisimmin nuoret tekevät puisto- ja puutarhatöitä hautausmailla sekä muilla seurakuntien puutarha-alueilla. Kesätöitä on lisäksi kirkoin oppaina, kortinmyyjinä sekä leireillä. Kesätöissä on myös kirkon ammatteihin opiskelevia.

Nuorten palkkaus perustuu kirkon työehtosopimuksiin. Alle 17-vuotiaiden kohdalla on voitu käyttää ”Tutustu työelämään ja tienaa” -ohjelman palkkausta.

 
Artikkelibanneri perussanoma