Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Nicky Cruz heinäkuussa Suomeen

 

Kuva Nicky Cruzin vierailulta Helsingin Saalemissa keväällä 2014. Kuva: Sari Savela

Nicky Cruz on maailman tunnetuimpia evankelistoja. Hänen Juokse poika juokse -kirjassa julkaistu tarinansa on tuttu usealle sukupolvelle ympäri maailmaa. Wall Street journal on nimennyt hänet katujen Billy Grahamiksi.

Nicky Cruz saapuu jälleen Suomeen Seinäjoen helluntaiseurakunnan järjestämän Summerfest -tapahtuman 12.-16.7. pääpuhujaksi. Edellisen kerran Cruz vieraili maassamme keväällä 2014, jolloin hän oli jäähyväiskiertuueella Euroopassa.

Nicky Cruzin, 78, voimallinen julistus anteeksiannon merkityksestä puhuttelee edelleen tuoreesti ihmisiä ympäri maailmaa. Cruz opettaa, että anteeksianto ei ole tunne, vaan valinta. Jumalan anteeksiannon vastaanottaminen antaa meille kyvyn antaa anteeksi.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

 

Viha asettuu taloksi

Nicky Cruz syntyi suureen puertoricolaiseen perheeseen. Perheessä oli peräti 17 poikaa ja yksi tytär. Cruzin äiti oli noita ja isä saatanan pappi. Pienestä pitäen Cruz joutui näkemään ja kokemaan paljon väkivaltaa.

Suhde äitiin oli jo varhaislapsuudesta alkaen hänen elämänsä suurin ongelma. Äiti hakkasi häntä julmasti ja telkesi hänet usein lukkojen taakse. Fyysinen kipu ja hyväksikäyttö eivät kuitenkaan olleet pahinta, vaan kiroavat sanat, joita hän lausui.

Pienen Nicky Cruzin sisällä kasvoi viha. Hän alkoi vihata hirviömäistä äitiään ja 9-vuotiaana hän kovetti sydämensä. Silloin hän itki ja rakasti viimeisen kerran. Haavoittuva pikku-Nicky haudattiin ja tilalle astui häikäilemätön ja kova Nicky.

Viisitoistavuotiaana tuo kotoa karkaileva ongelmanuori lähetettiin New Yorkiin veljensä luokse asumaan. Siellä raivoa uhkunut nuorimies löysi pian jengistä uuden perheen.

 

Rankin ja paras päätös

Cruzista tuli pelätyn Maumau-jengin johtaja. Jengit hallitsivat New Yorkin monia alueita, jopa poliisi vältti liikkumista rajuimmilla alueilla. Yksi rohkea mies kuitenkin löytyi: maalaispastori David Wilkerson.

Wilkerson meni henkeään uhmaten kadulle julistamaan evankeliumia jenginuorille.

– Tuo mauttomasti pukeutunut pastori, joka oli kuin toiselta planeetalta, uskalsi tulla New Yorkin pahimpaan paikaan. Hän kertoi minulle, että ”Jeesus rakastaa sinua”. Sanoin hänelle, että ”tapan sinut”. Wilkerson oli hermostunut, mutta sitten Jumalan rohkeus tuli häneen ja hän sanoi: ”Tapa vain ja pilko tuhansiksi paloiksi, mutta muista, että jokainen pala huutaa: ’Jeesus rakastaa sinua ja rakkaus ei koskaan kuole.’” Vastaus hämmensi minua ja hänen sanansa jäivät soimaan päähäni, Nicky Cruz kertoi vierailullaan Suomessa keväällä 2014.

Kahden viikon kuluttua Nicky Cruz oli valmis murtumaan Jumalan edessä ja antoi elämänsä Jeesukselle.

– Se oli elämäni rankin mutta paras päätös, Nicky Cruz sanoo, – Tuona päivänä myös 9-vuotiaana haudattu pikku-Nicky pääsi vapaaksi.

Nicky Cruz kertoo kahdesta suuresta ihmeestä elämässään. Ensimmäinen oli se, kun hän sai synnit anteeksi ja Jeesus Kristus tuli hänen sydämeensä ja muutti hänet. Toinen ihme oli hänen äitinsä pelastuminen.

Kirouksen murtuminen

Nickyn veli Frank tuli tapaamaan veljeään, kun tämä oli pari vuotta uskoontulonsa jälkeen New Yorkissa kadulla julistamassa evankeliumia. Veli välitti Nickylle viestin, jossa äiti pyysi Nickyä luokseen. Äiti oli kuolemaisillaan. Sisäisen kamppailun jälkeen Nicky suostui matkustamaan lapsuudenkotiinsa. Kuihtuneen äitinsä nähdessään, hän kuitenkin pakeni paikalta. Äidin kohtaaminen oli liian vaikeaa. Hän ei enää vihannut äitiään, mutta ei myöskään tuntenut myötätuntoa saati rakkautta tätä kohtaan. Cruz palasi myöhemmin taloon ja hänen tuekseen sinne tuli myös iso joukko eri seurakuntiin kuuluvia kristittyjä. Sanoma noitaäidin kääntymisestä kristityksi oli kiirinyt ympäri kaupunkia.

– Siinä tilanteessa sääli täytti sydämeni ja ääni sisälläni sanoi: ’Nicky olen antanut sinulle anteeksi, nyt on sinun vuorosi antaa anteeksi äidillesi. Minä autan sinua’.

Äiti konttasi viimeisillä voimillaan poikansa Nickyn luokse ja kuiskasi tämän korvaan: ’Satutin sinua niin paljon. Saanko kutsua sinua pojakseni?’ ’Sinä olet äitini. Tulin tänne antamaan sinulle anteeksi’, Nicky vastasi äidilleen. Tuona iltana äiti antoi elämänsä Jeesukselle, täyttyi Pyhällä Hengellä ja parani sairaudestaan. Äiti eli vielä yli 25 vuotta tuon tapahtuman jälkeen. Anteeksianto mursi perhettä otteessaan pitäneen kirouksen.

Cruzin elämän täyskäännöksestä on kulunut yli 50 vuotta. Nämä vuosikymmenet hän on väsymättömästi saarnannut evankeliumia eri puolilla maailmaa. Nicky ja Gloria Cruzin perheeseen kuuluu neljä aikuista tytärtä ja kymmenen lastenlasta. Nicky Cruzin perustama Nicky Cruz Outreach –järjestö tekee työtä muun muassa huumenuorten keskuudessa.

Nicky Cruzin tunnetuin teos on omaelämäkerrallinen Juokse poika juokse. Kirja on käännetty noin 40 kielelle. Suomeksi kirja on ilmestynyt ensimmäisen kerran vuonna 1970. Nicky Cruz on kirjoittanut myös useita muita teoksia.