Neljännes Iso-Britannian kristityistä ei usko Kristuksen ylösnousemukseen

 

Kuva: Sari Savela

Joka neljäs itseään kristittynä pitävistä briteistä ei usko Kristuksen ylösnousemukseen, kertoo BBC:n teettämä tutkimus.

ComRes teki BBC:n paikallisradion toimeksiannosta 2.-12. helmikuuta puhelinkyselyn, jossa kysyttiin 2010 aikuiselta heidän uskostaan pääsiäisen tapahtumiin, Kristuksen ylösnousemukseen ja kuoleman jälkeiseen elämään. Tutkimuksen tulokset julkistettiin palmusunnuntaina.

BBC:n verkkosivuílla kerrotaan, että tutkimuksen mukaan noin kymmenen prosenttia itseään uskonnottomina pitävistä uskoi kuitenkin pääsiäiskertomukseen. Joskin tarinaa ei heidän mielestään tule uskoa kirjaimellisesti.

Perheniemi neliöb. 21.11.-4.12. MJa

Aktiivikristityistä reilu puolet uskoo Kristuksen ylösnousemukseen Raamatun mukaisesti

Kyselyn mukaan 17 prosenttia kaikista vastaajista uskoi, että Kristuksen ylösnousemus tapahtui juuri niin kuin Raamatussa kerrotaan. Kaikista vastaajista tasan puolet oli sitä mieltä, että Kristuksen ylösnousemusta ei ole tapahtunut.

Itseään kristityiksi luonnehtivista vajaa kolmannes (31 %) uskoi Raamatun kertomuksen Jeesuksen ylösnousemuksesta olevan sanasta sanaan totta. Lähes neljännes kristityistä  (23 %) ei usko Kristuksen nousseen kuolleista.

Kun asiaa kysyttiin aktiivisilta kristityiltä, jotka käyvät vähintään kerran kuukaudessa kristillisissä tilaisuuksissa, Kristuksen ylösnousemukseen Raamatun mukaisesti uskovien osuus nousee 57 prosenttiin. Aktiivikristityistä 36 prosenttia uskoi, että Raamatun kertomus Kristuksen ylösnousemuksesta on jossain määrin totta, mutta tarinaa ei pidä tulkita kirjaimellisesti kaikilta osin.

Viidennes uskonnottomista uskoo kuoleman jälkeiseen elämään

Vastaajilta kysyttiin myös, uskoivatko he kuoleman jälkeiseen elämään. Kaikista vastaajista 46 prosenttia oli sitä mieltä, että kuoleman jälkeen on elämää, joka taivas, helvetti tai uudelleensyntyminen. Yhtä suuri osuus eli 46 prosenttia oli heitä, jotka eivät usko, että kuoleman jälkeen on elämää. Loput kahdeksan prosenttia ei osannut sanoa, onko kuoleman jälkeen elämää vai ei.

Joka viides uskonnoton uskoi, että on kuoleman jälkeistä elämää. Aktiivikristityistä 85 prosenttia uskoi kuoleman jälkeiseen elämään.