Nälkäkriisi on pahin vuosikymmeniin – maailman köyhimpiä maita ei saa unohtaa

 
Jemeniläinen poika istuu ruoka-apu kassien ja kanistereiden päällä keltaisessa paidassa. Takana näkyy valkoinen auto.

Juuri nyt maailmanlaajuisessa taistelussa nälkää vastaan nälkä on voitolla. Maailman ruokaohjelma arvioi, että nälkäisten määrä kasvaa tänä vuonna 47 miljoonalla Venäjän hyökkäyssodan ja sen seurausten myötä.

Muun muassa jemeniläiset tuntevat kriisin vatsoissaan.

Fida toimii tällä hetkellä maissa, joissa humanitaarinen tilanne heikkenee vauhdilla. Jemenissä ja Kongon demokraattisessa tasavallassa on käynnissä maailman pahimpiin lukeutuva nälkäkriisi. Fida vie humanitaarista apua myös sodan repimään Ukrainaan ja talouden romahduksesta kärsivään Myanmariin.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Fidan työntekijät Jemenissä ja Kongossa kertovat hälyttäviä uutisia. Poikkeuksellinen kuivuus ja äkilliset tulvat ovat tuhonnet satoja ja inflaatio on nostanut ruoan hinnan tavallisten ihmisten ulottumattomiin. Lasten koulunkäynti keskeytyy, kun heitä tarvitaan tienaamaan perheelle elantoa.

Nopea hintojen nousu nimittäin vaikeuttaa myös avustustyötä, kun tarvikkeiden ja kuljetusten hinta on moninkertaistunut hetkessä. Fidan tavoitteena on, ettei kukaan avunsaajista jäisi hintojen nousun takia ilman luvattua apua.
– Esimerkiksi Jemenissä jakamiemme ruokapakettien hinta on noussut vuodessa noin 40 prosenttia, pakoin jopa 78 prosenttia. Samalla nälkää näkevien ihmisten määrä Jemenissä kasvaa jyrkästi, kertoo Fidan humanitaarisen avun päällikkö Maija Saarni.
Fidan humanitaarisessa hankkeessa jaetaan kuukausittaisia ruokapaketteja perheille, joilla ei ole mitään mahdollisuutta tienata elantoa. Hintojen nousun vuoksi pakettien sisältöä on hieman jouduttu karsimaan, jotta apua voidaan jakaa kaikille avuntarvitsijoille. Fida ja paikallinen kumppanijärjestö ovat myös lisänneet ohjelman omarahoitusta noin 60 000 eurolla.

Jemenissä apu tavoittaa yli 13 000 ihmistä

Maailman kaikkein köyhimpiin maihin lukeutuvassa Jemenissä vakava nälkäkriisi on jatkunut jo seitsemän vuotta. Fidan kumppanijärjestö toimii Taizzin maakunnassa. Humanitaarinen hanke tavoittaa erityisesti vammaisia, vanhuksia ja yksinhuoltajia. Ohjelmassa jaetaan kuukausittain ruokapaketteja 1875 kotitaloudelle.
Kumppanijärjestön työntekijät ovat haastatelleet jokaista perhettä, jotka on valittu mukaan ruokajakelu-ohjelmaan. Yksi näistä on Shaima* lapsineen.

– Nälkä on ollut meille kuin jatkuva tauti. Lapseni syövät homeista leipää ja sairastavat jatkuvasti. Eilenkin me itkimme nälkää, kertoi Shaima, joka asuu lastensa kanssa telttamajoituksessa pakolaisleirissä. Haavoittuvan tilanteen vuoksi Shaiman perhe pääsi kuukausittaisen ruoka-avun piiriin.

Ekhlas* perheineen kertoo, että säännöllinen ruoka-apu on antanut turvallisuuden tunnetta. Vuosien ajan Ekhlasin perhe eli jatkuvassa nälässä, tietämättä mistä seuraavan päivän ateria saadaan.

– Tilanteemme oli jo epätoivoinen. Minun on täytynyt paiskia jopa kuukauden ajan töitä, jotta olen voinut ostaa yhdenkin pussin jauhoja ja vähän suolaa. Meillä ei ole ollut varaa edes öljyyn ja papuihin. Mutta nyt lapseni saavat sellaista ruokaa, mitä täällä oli tapana syödä vuosia sitten. Jos tätä ruokaa riittää pitkäksi aikaa, voin ehkä myös maksaa velkojani pois. Voitte kuvitella, miten valtavasti lapseni ilahtuivat, kun he näkivät näin paljon ruokaa kerralla!
Fidan humanitaarisen tuen piiriin päässyt jemeniläinen äiti kertoo myös halanneensa lastaan ensimmäistä kertaa neljään vuoteen. Selviytymisen tarve oli ohittanut siihen asti kaiken muun.

*Turvallisuussyistä henkilöiden nimet on muutettu

 
Fida artikkeli

Aiheet