Nälkäisiä tulvii seurakuntien ruokajonoihin

Seurakuntien diakoniatyön kautta jaetun EU-elintarviketuen kokonaismäärä lähes kaksinkertaistui kahdessa vuodessa.

Tuen määrä kasvoi vuodesta 2008 vuoteen 2010 huimat 86 prosenttia. Vuodesta 2009 kasvua on noin 18 prosenttia.

Viime vuonna seurakunnat jakoivat ruoka-apua eniten suurille lapsiperheille.

Opiskelijat ja maahanmuuttajat ovat kasvava kävijäryhmä seurakuntien ruokajakelussa. Myös päihdeongelmaiset sekä mielenterveyspotilaat ja -kuntoutujat ovat jatkuvan avun tarpeessa.

Vuonna 2010 elintarvikkeita jaettiin yhteensä yli 700 000 kg lähes 110 000 asiakkaalle. Apu painottui ruokakassien jakeluun. Ruokakasseja jaettiin yli 101 000 kappaletta.

Kalenterivuosi 2023 – Lähdemedia

Elintarvikeapua välitettiin ruokapaketteina sekä seurakuntien valmistamina aterioina kaikkiaan 198 seurakunnassa tai seurakuntayhtymässä.

Taustalla monta syytä

Vähävaraisuuden taustalla on monia syitä, kuten työttömyys, lomautukset, suuret elin- ja asumiskustannukset, ylivelkaantuminen, sairaudet sekä pienet eläkkeet.

Ruoka-avulla on myös vahva yhteisöllinen ulottuvuus, sillä monelle ruokakassi voi olla ainoa syy tulla toisten ihmisten pariin.

– Ilman ruoka-apua monet näkisivät nälkää. Joillekin se on ainoa apu akuutissa hädässä. Jokainen jaettu ruokakassi tai ateria on häpeä hyvinvointivaltiolle. Hyvinvointierojen kasvu on pysäytettävä pikaisesti, Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen sanoo.