Hyvät: Viikon debatti ehdolla vuoden radio-ohjelmaksi: ”Lajissaan ainutlaatuinen” – Radio Dei kisaa myös juontajatittelistä

Nälkäisiä tulvii seurakuntien ruokajonoihin

 

Seurakuntien diakoniatyön kautta jaetun EU-elintarviketuen kokonaismäärä lähes kaksinkertaistui kahdessa vuodessa.

Tuen määrä kasvoi vuodesta 2008 vuoteen 2010 huimat 86 prosenttia. Vuodesta 2009 kasvua on noin 18 prosenttia.

Viime vuonna seurakunnat jakoivat ruoka-apua eniten suurille lapsiperheille.

Opiskelijat ja maahanmuuttajat ovat kasvava kävijäryhmä seurakuntien ruokajakelussa. Myös päihdeongelmaiset sekä mielenterveyspotilaat ja -kuntoutujat ovat jatkuvan avun tarpeessa.

Vuonna 2010 elintarvikkeita jaettiin yhteensä yli 700 000 kg lähes 110 000 asiakkaalle. Apu painottui ruokakassien jakeluun. Ruokakasseja jaettiin yli 101 000 kappaletta.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Elintarvikeapua välitettiin ruokapaketteina sekä seurakuntien valmistamina aterioina kaikkiaan 198 seurakunnassa tai seurakuntayhtymässä.

Taustalla monta syytä

Vähävaraisuuden taustalla on monia syitä, kuten työttömyys, lomautukset, suuret elin- ja asumiskustannukset, ylivelkaantuminen, sairaudet sekä pienet eläkkeet.

Ruoka-avulla on myös vahva yhteisöllinen ulottuvuus, sillä monelle ruokakassi voi olla ainoa syy tulla toisten ihmisten pariin.

– Ilman ruoka-apua monet näkisivät nälkää. Joillekin se on ainoa apu akuutissa hädässä. Jokainen jaettu ruokakassi tai ateria on häpeä hyvinvointivaltiolle. Hyvinvointierojen kasvu on pysäytettävä pikaisesti, Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen sanoo.

 
Artikkelibanneri perussanoma