Näkökulma: Puhumaton totuus Jeninistä

 

Jeninin putkipommitehtaasta takavarikoituja räjähteitä. (IDF)

Jenin paljasti jälleen kerran surullisen todellisuuden: alaikäisiä aivopestään astumaan väkivallan ja terrorismin tielle ja länsimaalainen media vaikenee asiasta, ICEJ:n Suomen osaston johtaja Jani Salokangas kirjoittaa.

EU:N edustaja Sven Kühn von Burgsdorff kritisoi Israelin käyttämän ”voiman suhteellisuutta” Jeninin väkivaltaisissa yhteenotoissa. Israelin operaation yhteydessä sai surmansa 12 palestiinalaista ja yksi israelilaissotilas.

Mitä EU:n edustaja jätti kokonaan mainitsematta, on se, että Israelin puolustusvoimien operaation syy oli laajan terrorismin kitkeminen. Jenin on yksi Israelin terrorismin kuumimmista pesäkkeistä ja tämä on yleisesti tiedossa. Mitä Suomen Karhu-ryhmä tekisi, jos he saisivat tiedustelutietoa, että Hyvinkäällä tai Lohjalla olisi useampi asepaja, pommien valmistustehdas ja satoja varastoituja räjähdysvalmiita pommeja useammalla terroristiryhmällä?

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Tärkeä yksityiskohta, mikä jätetään myös strategisesti mainitsematta, on se, että tiedusteluraporttien mukaan suurin osa palestiinalaisista oli terroristijärjestön jäseniä: kuusi kuului Palestiinan Islamic Jihadiin, kaksi al-Aqsan marttyyrien prikaateihin, yksi Hamasiin ja yksi oli Fatahin jihadistisiiven jäsen.  Jäljelle jääneiden kahden organisaation kuuluvuus ei ole tiedossa, mutta yksi heistä kirjoitti Facebook-sivulleen haluavansa ”shaheediksi” eli marttyyriksi. Surullista ja pöyristyttävää todeta, että alaikäiset kuuluivat myös terroristijärjestöihin.

Suhteellinen voimankäyttö on termi, jota käytetään aina, kun Israel vastaa terrorismiin. Millä tavalla Israelin pitäisi vastata, kun vastassa on useita konekivääreillä aseistettuja terroristiryhmiä kaduilla? Jos Helsingin Mannerheimintiellä olisi kymmenen aseistettua terroristia, niin onko se ”epäsuhtaista voiman käyttöä”, jos Suomen poliisi laittaisi terroristeja vastaan yli kymmenen poliisia, jotka on aseistettu paremmin? Uskallan veikata, että paikalle ilmestyisi satoja raskaasti aseistettuja poliisijoukkoja ja Karhuryhmän kovimmat nyrkit. Olisiko se tosiaan epäsuhtaista voiman käyttöä, jos terroristit asentaisivat tienvarsipommeja tien alle ja poliisi päättäisi repiä kadut auki tästä syystä? Näin Israel joutui toimimaan. (Videolla katunäkymää Jeninin taisteluista. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.)

Näitä tärkeitä näkökulmia jätetään kokonaan mainitsematta, koska ne paljastaisivat tilanteiden todellisen luonteen ja muuttaisivat lukijoiden mielipiteet.

Israel ei ole täydellinen maa, jossa ei virheitä tapahdu. On monia asioita, joista tulee käydä hyvää ja rakentavaa kriittistä keskustelua. Ei unohdeta kuitenkaan sitä tosiasiaa, että Israel on maa, joka joutuu puolustamaan joka päivä olemassaoloaan. He joutuvat puolustautumaan jatkuvalta terrorismilta yhteiskunnan joka kerroksessa. Oli kyseessä sitten leikkikoulut, konsertit, ruokakaupat, bussipysäkit, synagoogat, ravintolat tai valtionvirastorakennukset.

Jenin paljasti jälleen kerran surullisen todellisuuden: alaikäisiä aivopestään astumaan väkivallan ja terrorismin tielle ja länsimaalainen media vaikenee asiasta. Samalla ne puhuvat suureen ääneen ”turvallisista tiloista”, oikeudenmukaisuudesta, demokratian tärkeydestä, naisten oikeuksista ja suvaitsevaisuudesta. Nämä termit unohtuvat täysin, kun puhutaan Israelin naapureista ja heidän terroristiryhmistään.

Väkivallan kierteen on loputtava, mutta haluaisin länsimaalaisen median osoittavan kyseisen lauseen terrorismiryhmittymien johtajille.

 

Jani Salokangas

Toiminnanjohtaja

ICEJ Suomen osasto