Naisten esineellistämisestä ja räpistä

 

Ruudolf. Kuva: Muutokseen.com

Suomalainen räppäri Ruudolf eli Rudy Kulmala julkaisi parin vuoden tauon jälkeen uuden biisin. Muistutat mun jeeppii -kappaleessa artisti vertaa naista autoon. YleX:n haastatteleman Ruudolfin mukaan laulu ei kuitenkaan alista naista.

Oot niin kallis, haluun sut talliin piilottaa, kaikes rauhas kiillottaa, pestä ja vahaa. Beibi anna sut puhtaaks hinkkaa, tutkin sun muotoi ja pintaa. Sä muistutat mun jeeppii, Ruudolfin uuden kappaleen kertosäkeessä lauletaan.

Ruudolfin uutta laulua on syytetty naisen esineellistämisestä, mistä Ruudolf kuitenkin itse haluaa sanoutua irti.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

-Tässä nainen ei ole mikään esine, vaan hänelle vannotaan ihailua ja rakkautta. Naista verrataan johonkin, joka sattuu olemaan se auto, räppäri kertoo YleX:lle.

Juuri sovinistiset sanoitukset ovat johtaneet siihen, että laulaja on itsekin vähentänyt hip hopin kuuntelua.

-Se, miten naisista puhutaan räpissä, on yksi niistä isoista asioista, miksi musta on jo pitkän aikaa ollut vaikeata kuunnella räppiä, hän jatkaa.

Ruudolf huomauttaa samassa haastattelussa, että artistit saattavat ylläpitää naisia esineellistävää kulttuuria huomaamattaankin. Esimerkiksi hän ottaa yhdysvaltalaiset naisartistit, jotka hänen mielestään edesauttavat esineellistävän naiskuvan ylläpitämistä.

-He sanovat, että mä olen niin voimakas, että voin riisua vaatteet ja näyttää kehoani milloin haluan, mutta he pelaavat ihan samaan pussiin, mihin rap-musiikki on pelannut gangstarapin ajoista asti. Siihen, että nainen on tärkeä vain kehonsa kautta ja että nainen on hyödyke.

-Ehkä mun pitää tasapainottaa tätä ja tehdä ensi kerralla joku sellainen kappale, että sä muistutat mun tietosanakirjaa, kun tiedät niin paljon sanoja. Korostaa niitä [naisen] muita ominaisuuksia, Ruudolf miettii haastattelussa.

Ruudolf on julkisesti kertonut olevansa kristitty ja on antanut kasvonsa ja tarinansa myös esimerkiksi yhteiskristilliseen Mahdollisuus Muutokseen -kampanjaan.

Kuuntele laulu täältä.

Lähde: YleX