Moskovalaiset vastustavat kirkon rakentamista yliopistolle

 

Moskovan valtion yliopiston kirjasto kampusalueella. KUVA: Wikimedia Common.

Moskovalaiset suuttuivat kaupunginjohtaja Sergei Sobianinin suunnitelmista rakentaa uusia ortodoksisia kirkkoja kaupunkiin. Erityisesti yliopisto alueelle suunniteltu kirkko on herättänyt vastustusta opiskelijoissa ja opettajissa. Yliopistolta on lähetetty avoin kirje kaupunginjohtajalle, jossa todetaan kirkon rakentamisen olevan ristiriidassa yliopiston hengen kanssa.

Päivää myöhemmin kirjeessä oli jo 100 allekirjoitusta ja vetoomuksen esittäjien määrä kasvoi. Allekirjoittajien mielestä yliopistolaiton ei voi avoimesti asettua tietyn uskonnollisen vakaumuksen taakse toisten kustannuksella.

Kirjeessä todettiin että tilanne, jolla kirkollinen valta yrittää tunkeutua yliopiston maalliseen kulttuuriin häpäisee sekä siviili-instituution että ortodoksisen uskon, koska uskonto ilman mitään uskontunnustusta ja myös ortodoksisuus – on monille täysin henkilökohtainen asia.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Viestin laatijat korostavat, että kirkko on Venäjällä erotettu valtiosta. Lausumassa painotetaan, että maallinen yliopisto ei voi tulla areenaksi uskonnolliselle propagandalle. Sen sijaan yliopiston on tarjottava opiskelijoille näkemystä maailmasta, joka on moniarvoinen ja mahdollisimman laaja.

Maaliskuussa kaupunginjohtaja Sobianin hyväksyi 60 uuden ortodoksisen kirkon rakentamisen Moskovaan vastauksena Moskovan patriarkaatille. Myös muslimit ovat kohdanneet hankaluuksia uusien moskeijoiden rakennuslupien saamisessa.

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie