Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Moraalikysymykset huolettavat yhdysvaltalaisia

 

KUVA: Wikimedia Commons

Barnan mukaan ei-kristityistä 67 prosenttia ja muuta uskontoa kuin kristinuskoa tunnustavista 72 prosenttia on huolissaan kansan moraalisesta tilasta.

Yhdysvaltalaisen Barna Group -tutkimuslaitoksen toukokuussa julkaisema tutkimus osoittaa, että kahdeksan kymmenestä aikuisesta on huolissaan amerikkalaisen yhteiskunnan moraalisesta tilasta. Tutkimuksen mukaan huoli on voimakkain iäkkäimpien ryhmässä, eli ennen vuotta 1945 syntyneiden ryhmässä. Eri-ikäisten tunnustavien kristittyjen keskuudessa jopa 90 prosenttia kansalaisista ilmaisee huolestuneisuutensa kansakunnan moraalisesta tilasta. Ei-kristityistä 67 prosenttia ja jotain muuta uskontoa kuin kristinuskoa tunnustavista 72 prosenttia jakaa saman huolen.

Oikean ja väärän mitta itsessä?

Moraalin alkuperästä sekä oikean ja väärän sisällöistä ollaankin jo enemmän eri mieltä. Yhä useammat ovat epävarmoja siitä, miten ylipäätään määritellä oikea ja väärä. Mihin moraali perustuu? Mistä voi tietää tekevänsä moraalisesti kestävän ratkaisun?

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

57 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että jokaisen persoonallinen kokemus on mittana oikealle ja väärälle. Tämä näkemys on leimallisesti suosituin vuosina 1984-2002 syntyneiden joukoissa, josta 74 prosenttia on vahvasti sitä mieltä, että ainut totuus on se, joka toimii juuri itselle. Vastaavasti 38 prosenttia ennen vuotta 1945 syntyneistä oli samaa mieltä nuorten kanssa.

Kristittyjen vastausprofiili poikkeaa tästä jyrkästi. 59 prosenttia kristityistä vastustaa lausumaa, jonka mukaan ihminen ja hänen henkilökohtainen kokemuksensa olisi oikea mittatikku moraalille.

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet