Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

Mongolian kristillistä perheradiota kuuntelee neljännesmiljoona

 

Batjargal Tuvshintsengel oli Radio Deissä Jouni Sipilän haastateltavana viime keskiviikkona.

Neljännesmiljoona mongolia kuuntelee päivittäin kristillistä perheradiota. Yhteiskristillisen perheradion nimi on WIND-FM 104,5 ja se on toiseksi tai kolmanneksi kuunnelluin Mongolian radioasema. Asema toimii Mongolian 1,2 miljoonan asukkaan pääkaupungissa Ulaanbaatarissa.

– Kaupungissa on myös pari vahvaa musiikkiradiota, Mongolian ainoan kristillisen radiotalon toimitusjohtaja Batjargal Tuvshintsengel kertoo.

WIND-FM -radiolla on 250 000 päivittäistä kuuntelijaa. Lisäksi WIND-FM:n studiossa tuotetut ohjelmat voivat tavoittaa jopa kuusi miljoonaa mongolia, jotka asuvat itsenäisessä Mongoliassa ja Sisä-Mongoliassa Kiinan alueella. Nämä ohjelmat lähetetään lyhytaalloilla ulkomailla sijaitsevilta kansainvälisiltä radioasemilta.

Fida Neliöb. vkot 49-50. MJa

Kaiken kaikkiaan noin sata suomalaista on osallistunut WIND-FM:n radiotalon rakentamiseen.

Radiotalo tuhoutui tulipalossa vuonna 2003. Kun uutta lähdettiin rakentamaan, löytyi projektille vetäjä Suomesta. Nigeriasta kolmen vuoden kehitysyhteistyöprojektista palannut Kalevi Marin lähti samoin tein Mongoliaan suunnittelemaan uutta toimitaloa. Syksyllä 2003 hän otti vastuun koko rakennusprojektista ja palasi Suomeen keräämään talkoolaisia ja tarvikkeita.

– Tavaraa saatiin kuusi 40-jalkaista merikontillista, mutta talkoolaisten saaminen oli tiukemmassa, Kalevi Marin kertoo.

Hän joutui soittamaan keskimäärin 39 puhelua saadakseen yhden talkoolaisen mukaansa 6000 kilometrin päähän rakennustyömaalle. Ensimmäisenä kesänä heitä oli kuitenkin jo kymmenkunta ja lopulta kaiken kaikkiaan sata.

Nelikerroksisen radiotalon päärahoitus tuli USA:sta Far East Broadcasting Companyn kautta. Varsin suuren osan kustannuksista kattoi myös Suomesta lähetetty taloudellinen apu. Hanketta tukivat mm. Radio Dei, radiolähetysjärjestö Sanansaattajat sekä Avainmedia.

Mongoliassa on toistakymmentä eri kristillistä kirkkokuntaa, ja radiokanavan taustalla onkin kristittyjen kirkkojen allianssi.Batjargal Tuvshintsengelin haastattelut:

Radio Dei 16.3.2010 klo 19

Lue lisää Mongoliasta 18.3. ilmestyvästä Sana-lehdestä.