Lähetystyö: Lähellä Jeesusta viisi vuosikymmentä – tärkeintä lähetysjärjestölle ei ole lähetystyö vaan evankeliumi Ihmisiä ja ilmiöitä: Tekoäly nyt ja tulevaisuudessa

Mongolialainen radiojohtaja Batjargal Tuvshintsengel on maansa ensimmäisiä kristittyjä

 
Batjargal Tuvshintsengel

Batjargal Tuvshintsengel kertoi Medialähetyspäivillä, että mongolinkielisen Raamattu kannesta kanteen -ohjelman ensimmäinen radiointikierros on hiljattain päättynyt ja toinen kierros alkamassa. Kuva: Maaria Keskitalo.

Medialähetyspäivillä Vantaalla kuultiin lauantaina, kuinka Mongoliassa kristittyjen määrä on kasvanut nollasta 80000:een.

− Olen lähetystyön hedelmä. Samalla kun englannin opettajani opetti englantia, hän kertoi minulle ensimmäisen kerran Kristuksesta. Meitä oli noin 12, ja meistä tuli Mongolian ensimmäinen seurakunta, sanoi radioasema Wind FM:n johtaja Batjargal Tuvshintsengel Medialähetyspäivillä Vantaan Korsossa lauantaina.

Hän kertasi Mongolian lähihistoriaa erityisesti evankelisen kristillisyyden näkökulmasta. Kun Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991, myös Mongoliassa alkoi demokratiakehitys ja lähetystyöntekijöitä pääsi maahan. Sitä ennen ei kristittyjä tiettävästi ollut.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

Nyt kristittyjä on 80 000 ja seurakuntia noin 650. Nopeasti kasvavalle kirkolle on leimallista suuri nuorten määrä. Mongolian 3,1 miljoonasta asukkaasta peräti 70 prosenttia on alle 35-vuotiaita.

− Tämä on sadonkorjuun aikaa. Meneepä mihin tahansa seurakuntaan, luulee tulleensa nuorten kokoukseen, Batjargal Tuvshintsengel iloitsi.

Silti työsarkaa riittää, sillä 97 prosenttia mongolialaisista on yhä ei-kristittyjä. Nuori kirkko suuntautuu myös ulospäin ja on alkanut lähettää lähetystyöntekijöitä, erityisesti tiettyihin Aasian maihin.

Radiojuontajaksi 9-vuotiaana

Jumala kutsui nuorta Batjargal Tuvshintsengeliä radiotyöhön pari vuotta uskoon tulon jälkeen. Kului kuitenkin seitsemän vuotta, ennen kuin radioasema Wind FM vuonna 2001 toteutui.

Batjargal Tuvshintsengelin tausta radiotyössä on mielenkiintoinen. Hänet pyydettiin 9-vuotiaana Mongolian yleisradion lastenohjelman juontajaksi. Maassa oli tuolloin vain yksi radioasema, ja se oli kommunistisen hallinnon alaisuudessa. Myös lastenohjelma oli aatteen mukainen.

Perheradio Wind FM:llä on noin 35 nuorta ohjelmantekijää. Useimmilla ei ole teologista taustaa, ja moni tulee radiotyöhön ilman ammattikoulutusta.

− Jumala antaa meille näitä nuoria, jotta saamme kouluttaa heitä ja antaa tilaisuuden laittaa omat lahjansa käyttöön. Yksi radioaseman tavoitteista on myös antaa johtajuuskoulutusta paikallisseurakunnille.

Risti ja antenni -yhdistelmä

Noin viisi kertaa Suomen kokoisen Mongolian väestö on perinteisesti paimentolaiskansaa. Edelleen noin 30 prosenttia väestöstä liikkuu sen mukaan, mistä karjalle löytyy syötävää − ja hevosia on enemmän kuin ihmisiä. Puolet mongolialaisista asuu pääkaupungissa Ulaanbaatarissa.

Wind FM on laajentunut niin, että nyt sillä on Ulaanbaatarin aseman lisäksi 12 paikallisasemaa eri puolilla maata. Tavoitteena on saada kymmenen uutta asemaa ensi vuoden loppuun mennessä. Silloin ohjelmat tavoittaisivat potentiaalisesti jo kaksi miljoonaa mongolialaista.

− Aina kun menemme uudelle paikkakunnalle, teemme yhteistyötä seurakunnan kanssa. Koska kirkko on nuori ja maaseudulla seurakunnat vielä nuorempia, kristillinen radio voi auttaa niitä. Kutsun tätä risti ja antenni -yhdistelmäksi. Yleensä aloitamme radioaseman seurakunnan tiloissa, jotta ristiä voidaan julistaa antennin kautta, selvensi Batjargal Tuvshintsengel.

Medialähetyspäivät on Sansan, Korson seurakunnan ja Vantaan ev.lut. seurakuntien yhteinen tapahtuma. 25.−26.5.2019 vietettävien päivien teemana on Näkemisen arvoinen.

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa