Monellako takalla tulee toimeen? – lastenohjelmassa sukelletaan lasten oikeuksiin

 

Lastenohjelman päähahmo Valma Wälkky harjoittelee tuoreissa Pikku Kylväjän jaksoissa viittomakieltä ja miettii, kuinka monella takalla tulisi toimeen. Kuva: Jussi Valkeajoki.

Lasten oikeuksien viikon teemana on lapsen oikeus hyvään kohteluun. Pikku Kylväjä kertoo oikeudesta omaan kieleen ja ruokaan lasten kielellä.

20. marraskuuta vietetään kansainvälistä lasten oikeuksien päivää ja parhaillaan on menossa lasten oikeuksien teemaviikko, jonka tavoitteena on vahvistaa YK:n lasten oikeuksien tunnettavuutta. Tämän vuoden teemana on lapsen oikeus hyvään kohteluun.

Kahdessa uunituoreessa Pikku Kylväjä lastenohjelmassa sukelletaan lasten oikeuksiin lasten kielellä. Ohjelmissa avataan, millaista on bangladeshilaisen köyhän lapsen elämä sekä mongolialaisen viittomakielisen ihmisen haasteita yhteiskunnassa, jossa vammaiset ihmiset kokevat syrjintää.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Pikku Kylväjän hahmo Valma Wälkky avaa lapsikatsojalle, miksi ruoka on niin tärkeää:

– Jos lapset eivät saa riittävästi ruokaa, silloin ei jaksa käydä koulua, oppia tai edes leikkiä, kun on nälkä.

Lähetysyhdistys Kylväjän tuottamissa ohjelmissa kuvataan kehitysyhteistyötä etenkin ruokaturvahankkeen ja viittomakielityöhankkeen kautta.

– Meillä on monivuotinen Ulkonimisteriön tukema ruokaturvahanke Bangladeshissa yhteistyössä paikallisen kumppanin kanssa ja se edistää myös konkreettisesti lasten asemaa. Hankkeen tavoitteina on muun muassa nostaa tietoisuutta vammaisten lasten oikeuksista sekä tarjota vammaisille lapsille yksilöllistä tukea ja suunnitelmia inkluusioon, Kylväjän hankevastaava Eero Horstia kuvaa.

Hankkeessa vahvistetaan aliravittujen lasten ravitsemustasoa muun muassa kouluttamalla vertaismentoreita. Vuoden lopussa päätyvän hankkeessa saavutettiin heinä-syyskuussa muun muassa seuraavia tuloksia: reilut 1100 naiselle annettiin koulutusta vammaisten lasten oikeuksista, ravinnosta, huolenpidosta. Noin 30 naista valittiin ja koulutettiin vertaismentoreiksi ja yli 4400 ihmistä sai opetusta ravinnosta ja terveydestä.

Katso Pikku Kylväjän Bangladesh-jakso sekä Mongolia-jakso.

 
Kylvaja artikkelibanneri