Elämäntaito: Tuomo Burman, miten elefantti syödään? Ihmisiä ja ilmiöitä: Delfiininkouluttaja uskoo, että eläimiä voi kouluttaa eettisesti — vähän niin kuin Jumalakin kasvattaa lapsiaan

Eicca Toppinen: ”Jos maailma toimisi Jeesuksen opetusten mukaan, planeetalla ei olisi hädän päivää”

 
Eicca Toppinen

Eicca Toppinen on Apocalyptica-yhtyeen perustajajäsen ja toimitusjohtaja. Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

 – Jeesuksen opetuksissa ei ole minun mielestäni mitään kiistanalaista, täräyttää Apocalyptican riveistä tuttu sellisti Eicca Toppinen.

Muusikko Eino ”Eicca” Toppinen elää todeksi yhtä pitkäaikaisista haaveistaan. Hänen Apocalyptica-yhtyeensä kiertää parhaillaan konsertoimassa Suomen kirkkoja. Huomenna yhtye esiintyy Mikkelin tuomiokirkossa, sunnuntaina Oulun tuomiokirkossa, maanantaina on vuorossa Turun Mikaelin kirkko – ja niin edelleen.

– Suurimassa osassa olen käynyt, sillä ole soittanut kirkoissa lapsesta lähtien. Kirkkotila on pyhä, ja haluamme kunnioittaa sitä. Soitamme instrumentaalikappaleita, jotka sovitetaan tilaan ja kokonaisuuteen sopivaksi.

Perheniemi neliöb. vkot 21-22. MJa

Apocalypticalle kirkkoihin keskittynyt Matka mieleen – kaamokset sellot -nimen saanut konserttikiertue on ensimmäinen. Muutaman yksittäisen kirkkokonsertin yhtye ehti tehdä 1990-luvun lopussa. Kesäkuussa 2019 Apocalyptica esiintyi Naantalin kirkkomusiikkijuhlilla.

– Kirkossa on upea tunnelma jo heti, kun sinne astuu sisään. Syntyy kokemus yhteydestä johonkin itseään suurempaan, aistin sen kirkossa.

”Itseään suuremmalle” sellistin on helppo antaa nimi: Jeesus.

”Syntyy kokemus yhteydestä johonkin itseään suurempaan.”

Eicca Toppinen hämmästelee sekamelskaa, jonka Jeesuksen seuraajat ovat moninaisine eri korostuksineen saaneet parin tuhannen vuoden kuluessa aikaan. Muusikko ihmettelee, miten itsessään selkeitä opetuksia on onnistuttu vääntämään niin moneen eri suuntaan – milloin mitäkin tarkoitusta ajamaan.

– Joku tulkintavirhe on varmaan jossain kohtaa tapahtunut.

Toppiselle kirkko on ennen kaikkea hiljentymiseen tarkoitettu paikka, jossa pyhyys on läsnä.

­– Jos kristillinen kirkko ja maailma toimisivat Jeesuksen opetusten mukaan, niin eihän tällä planeetalla olisi hädän päivää.

Apocalyptican albumeita on myyty maailmanlaajuisesti 4,5 miljoonaa kappaletta. Takana on tuhat konserttia viidessäkymmenessä maassa, mukaan lukien suuret festarit Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Kun yhtyeen yhdeksäs levy, Cell-o,julkaistiin viime vuoden tammikuussa, maailmankiertueelle lähti bändin sijaan korona. Apocalyptica joutui peruuttamaan kaksisataa rock-konserttia. Nyt ei mennä maailmalle, mutta Suomen kirkot ovat auki.

– Maailmankiertueesta ehdittiin soittaa yksi konsertti. Kiertueen peruuntuminen mahdollisti pitkäaikaisen haaveen – kirkkokonserttien toteuttamisen, Toppinen hymyilee.

Eicca Toppinen vieraili Radio Dein Raatihuoneessa, joka kuullaan lauantaisin kello 11 ja uusintana keskiviikkoisin kello 20.

Matka mieleen – kaamokset sellot -kiertue

 
Dei, Rukous, artikkeliban.(2/2) 5.12.- MJa