Ministeri Räsänen: Yhteisöllisyyden merkitys turvallisuudessa suuri

 

Sisäministeri Päivi Räsänen esitteli tänään sisäisen turvallisuuden ohjelman. Ministeri Räsänen pitää keskeisenä lasten ja nuorten turvallisuuden parantamista.

– Viimeaikaiset tapahtumat ovat saaneet aikaan laajan keskustelun turvallisuudesta. Yhteisöllisyyden ja osallisuuden merkitys turvallisuudessa on suuri. Siksi sisäisen turvallisuuden ohjelmassa on lähdetty tarkastelemaan asiaa yksilön, yhteisön ja yritysten näkökulmasta, ei niinkään viranomaisten, ministeri Räsänen painotti.

– Sisäisen turvallisuuden ohjelmassa ei esitetä yhtä yksittäistä toimenpidettä, jolla vakavaa väkivaltaa voidaan estää. Sen sijaan esitetään useita toimenpiteitä, jotka yhdessä vaikuttavat ihmisten turvallisuuteen ja turvallisuuden tunteeseen, ministeri totesi.

– Lasten ja nuorten turvallisuuden parantaminen on yksi ohjelman keskeisiä tavoitteita. Ohjelmassa asiaa on lähestytty kahdesta näkökulmasta. Toisaalta on toimenpiteitä, joilla vähennetään nuoriin kohdistuvia rikoksia. Toisaalta ohjelman toimenpiteillä pyritään katkaisemaan nopeasti kehitys, joka voi johtaa nuoren pysyvästi rikoksen polulle, ministeri taustoitti.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Nuoret viettävät suuren osan ajastaan oppilaitoksissa, joiden turvallisuuden parantaminen lisää merkittävästi nuorten hyvinvointia. Koulukiusaamiseen tulee puuttua entistä tehokkaammin, sillä se on yleinen taustatekijä muiden ongelmien takana, ministeri sanoi.

Ministeri Räsäsen mukaan tarvitsemme myös lisätietoja kouluissa tapahtuvista väkivallan teoista. – Jotta väkivaltaa voidaan ennalta ehkäistä, meidän täytyy tietää, millaisia nämä tilanteet ovat.

Ministeri Räsänen korosti, että yksi lasten pelon syy ovat humalaiset aikuiset. – Tätä ei ehkä aina ymmärretä. Selvitämme, voidaanko alkoholin nauttiminen lasten leikkipaikoilla yksiselitteisesti kieltää. Tämä lisäisi turvallisuuden tunnetta lasten omassa ympäristössä, ministeri painotti.
Lisäksi ministeri painotti, että poliisilla täytyy olla käytössään lasten seksuaalirikoksien tutkimisen ja estämiseen järkevät keinot. – Telekuuntelu voisi olla yksi keino lapsen seksuaalisen hyväksikäytön estämisessä, ministeri totesi.

 

Lähde: Sisäasiainministeriö

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie