Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Miljoonan jäsenen anglikaanikirkko siirtymässä luterilaiseksi?

 

Sudanin anglikaanikirkko käy neuvotteluja liittymisestä Kansainväliseen luterilaiseen neuvostoon.

Piispa Elijah Arokin johtama Sudanin anglikaanikirkon edustajisto vieraili joulukuussa Missouri-synodin luterilaisen kirkon luona Yhdysvalloissa. Tapaamisessa keskusteltiin anglikaanikirkon mahdollisuudesta tulla osaksi luterilaista kirkkoyhteisöä, Kansainvälistä luterilaista neuvostoa (International Lutheran Council, ILC), ILC tiedottaa.

ILC on maailmanlaajuinen luterilaisten kirkkojen yhteistyöjärjestö, johon kuuluu noin 30 jäsenkirkkoa. Tunnustuksellisuudessaan ja konservatiivisuudessaan se poikkeaa suuremmasta luterilaisten kirkkojen kattojärjestöstä Luterilaisesta maailmanliitosta.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Missouri-synodi on ILC:n suurin kirkko 2,2 miljoonalla jäsenellään. Jos Sudanin anglikaanikirkko tulisi ILC:n yhteyteen, se olisi neuvoston toiseksi suurin kirkko. Sillä arvioidaan olevan noin miljoona jäsentä. Muita ILC:n jäseniä ovat muun muassa Saksan itsenäinen luterilainen kirkko (SELK) ja Inkerin kirkko. Myös Suomen evankelis-luterilainen lähetyshiippakunta käy yhteistyöneuvotteluja ILC:n kanssa.

Sudanin anglikaanikirkko syntyi episkopaalikirkon sisältä

Sudanin anglikaanikirkko perustettiin vuonna 2004, kun merkittävä osa Sudanin episkopaalikirkon piispoista, papistosta ja seurakunnista jätti kirkon vastalauseena kansainväliselle anglikaaniyhteisölle, jossa esiintyi hyväksyvää suhtautumista samaa sukupuolta olevien avioliittoon ja homoseksuaalien vihkimistä papeiksi. ILC:n arvion mukaan uuteen kirkkoon lähti mukaan noin puolet episkopaalikirkosta.

Sudan Tribune -verkkolehdessä vuonna 2006 arkkipiispa Abraham Mayom Athiaan kertoi, että eron syinä olivat Sudanin episkopaalikirkon ”johdon harjoittama homoseksuaalisuus ja abortit” sekä ”huono hallinto, eri alueiden tasa-arvoisen kehityksen puute ja heimokuntaisuus”.

Kirkon perustamisen jälkeen Sudanin anglikaaneissa on herännyt kiinnostus luterilaisuudesta.

”Sudanin anglikaanikirkko on löytänyt Martti Lutherin Vähän katekismuksen ja ilmaissut kiinnostuksensa tulla osaksi luterilaista kirkkoyhteisöä. Anglikaanikirkon jäsenet ovat etsineet läheisempiä siteitä Missouri-synodiin, jotta he saisivat syvemmän ymmärryksen luterilaisesta teologiasta opiskelemalla luterilaisia tunnustuskirjoja”, ILC kertoo tiedotteessaan.

”Missouri-synodin seuraava askel on vierailla Etelä-Sudanin Jubassa ja tavata kirkon henkilöitä. – – Tavoitteena on aloittaa teologinen koulutus luterilaisesta tunnustuksesta ja opista”, kertoo Missouri-synodin kirkkosuhteiden johtaja Albert B. Collver.

 
artikkelibanneri Uusi Tie