Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Mikko Heikka: Lähetysjärjestöjen tultava julkisuuteen

 

Mikko Heikka. KUVA: Markku Mattila

Espoon piispa Mikko Heikka toivoo, että lähetysjärjestöt kertoisivat avoimemmin mitä lähetyskentillä tapahtuu.

– Ei voida varmuudella sanoa, millaisia asenteita ja tekoja lähetyskentillä suositaan. Mitä oikeastaan tapahtuu on vielä arvoitusta, Heikka kommentoi Seurakuntalaiselle.

Heikan mukaan olisi parasta jos lähetysjärjestöjen edustajat tulisivat julkisuuteen ja avaisivat nähtäväksi lähetyskenttien todellisuutta.

– Lähetysjärjestöjen tulisi luopua puolustusasemista ja avautua vuorovaikutukseen. Toistaiseksi ollaan vain kuulopuheiden ja väitteiden tasolla.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Heikka uskoo, että keskustelu lähetysjärjestöjen toiminnasta on vasta alkamassa.

– Pidän hyvänä, että järjestöjen ja joidenkin seurakuntayhtymien välillä on jo käyty keskusteluja. Oikea tieto vapauttaa myös seurakuntien päättäjät.

Heikka toivoo herätysliikkeiden lähetysjärjestöiltä rohkeaa ja avointa mediastrategiaa sekä lähetyskenttien todellisuuden avaamista.

”Jokaisessa rakkaudessa tulee ryppyjä”

Heikka kertoo, ettei ole huomannut missään käytävän vakavaa keskustelua herätysliikkeiden irtoamisesta kirkosta.

– Siteet ovat niin vahvat ja intressit niin yhteiset, ettei ero ole kenenkään edun mukainen. Jokaisessa rakkaudessa tulee ryppyjä. Kun side on vahva, kestetään myrskyisetkin vaiheet, piispa arvioi.

Heikka sanoo olleensa mukana monissa kirkon päätöksenteon vaiheissa, joissa on pidetty tarkkaan huolta siitä, että herätysliikkeiden ja niiden lähetysjärjestöjen näkemykset otetaan huomioon.

– Onkohan tämä otettu riittävällä painoarvolla huomioon herätysliikkeiden staabeissa, Heikka kysyy.

– Herätysliikkeiden tekemää lähetystyötä on arvioitava kuitenkin suuremmassa kuvassa. Kirkon lähetysstrategia on hyväksytty ja järjestöt on tunnustettu osaksi kirkon missiota.

– Siksi tilanne on vakaa. Tältä pohjalta on hyvä lähteä avoimeen ja rehelliseen keskusteluun, Heikka jatkaa.