Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Miikka Ruokanen: Tutkimustulos yllätti

 

Bjarne Kallis ja Miikka Ruokanen keskustelivat Radion Dein ajankohtaisohjelmassa.

Professori Miikka Ruokanen pitää yllättävänä, että lähes joka kolmas luterilainen pappi olisi Suomessa valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja. – Muutos on tapahtunut nopeasti. Yleinen mielipide ja keskusteluilmapiiri ovat vaikuttaneet asenteisiin voimakkaasti.

Ruokanen kommentoi Radio Dein tuoreen kyselytutkimuksen tuloksia radion ajankohtaistunnilla torstaina. Kyselyn mukaan enemmistö luterilaisista papeista ei olisi valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pariskuntia.

Helsingin yliopiston professorin mielestä papit ovat Suomessa tottuneet toimimaan niin kuin viranomainen sanoo. Kun suurista puolueista sekä kokoomus että Sdp ovat alkaneet puhua sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta, papit ovat jo alkaneet sopeuttaa ajatteluaan mahdolliseen muutokseen.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

– Olisiko kyse kuuliaisuudesta ja vähän alistuneisuudestakin siihen, että jos esivalta jotain päättää, niin sitten niin pitää tehdä, Ruokanen arvioi.

”Uskonnonvapautta kirkolle”

Hän viittaa Ruotsin esimerkkiin, jossa hallitus painosti kirkkoa ilmoittamalla luterilaisen kirkon joutuvan luopumaan vihkioikeudestaan kokonaan, jos se ei suostu homo- ja lesboparien vihkimiseen.

Ruokasen mielestä kirkon tulisi taistella oikeuksiensa puolesta. Professorin mukaan on lainsäätäjien asia turvata samaa sukupuolta oleville yhdenvertaiset yhteiskunnalliset oikeudet, mutta se tulee tehdä siten, että kirkolla säilyy oikeus kutsua avioliitoksi miehen ja naisen välistä liittoa.

– Kirkon pitäisi kohta vaatia uskonnonvapautta; vapautta uskoa niin kuin se on aina uskonut. Kirkko voi hyvin myöntyä siihen, että vähemmistöillä on sama oikeudellinen asema yhteiskunnassa, mutta sen ei tulisi suostua siihen, että sitä painostetaan muuttamaan arvopohjaansa.

– Jos avioliitto-oikeutta ruvetaan muuttamaan, se on henkistä väkivaltaa. Siihen kirkkojen ja kristittyjen ei pitäisi suostua vaan taistella sitä vastaan, koska arvopohjaisesti avioliitto on kristinuskossa niin keskeisessä asemassa.

Miikka Ruokasen mukaan kirkon ei tule luopua vihkioikeudestaan, ellei sitä siihen pakoteta.

Kallis: Suuret puolueet harkitsevat vielä

Ruokasen kanssa Radio Dein ajankohtaistunnilla keskustellut Bjarne Kallis nosti julkiseen keskusteluun vaihtoehdon, jonka mukaan kirkko voisi luopua vihkioikeudestaan kokonaan, jos siltä edellytetään samaa sukupuolta olevien parien vihmimistä.

Kalliksen mukaan keskustelu on avannut sekä kansalaisten että päättäjien silmät näkemään, mihin sukupuolineutraalin avioliittolain säätäminen johtaisi.

– Dein tutkimus osoittaa, että jos laki hyväksytään, se tulee repimään kirkkoa pahasti. Olen iloinnut siitä, että suurissa puolueissa on alettu esittää puheenvuoroja, joiden mukaan ne eivät välttämättä lähtisikään ajamaan sukupuolineutraalia avioliittolakia eteenpäin, Kalli viittasi muun muassa Pekka Ravin (kok) ja Timmo Kallin (kesk) viime aikaisiin lausuntoihin.

 

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)