Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Miika Auvinen: Taleban-hallinnon näkökulmasta kristityt ovat islamin vihollisia

 

Kuvituskuva

Talebanin valtaannousu Afganistanissa saattaa maan kristityt erityisen vaikeaan asemaan.

Sunnuntaina 15. elokuuta Taleban syrjäytti Afganistanin hallinnon ja julisti myöhemmin seuraavalla viikolla maan islamilaiseksi emiraatiksi. Joukkojen viimeinen valloitus oli Kabulissa sijaitseva presidentin palatsi, johon he yksinkertaisesti marssivat sisään, sillä maan sotilasjoukot olivat tässä vaiheessa perääntyneet. Julistus islamilaiseksi emiraatiksi tehtiin 19. elokuuta ja ajoitettiin näin maan alkuperäisen itsenäisyyspäivän kanssa samaan ajankohtaan. Afganistanin tilanteesta on uutisoinut uutistoimisto Al Jazeera.

Vainottuja kristittyjä auttava järjestö Open Doors Finland kutsuu uskovia rukoukseen Afganistanin kristittyjen ja valtion vaikean tilanteen puolesta.

SEKL Neliöb. 25.-31.3. MJa

– Afganistan on ollut jo aiemmin yksi vaikeimpia maita kristityille. Talebanin valtaannousun myötä kristittyjen lähes olematon liikkumatila on vielä kaventunut entisestään, Open Doors Finland ry:n ulkosuhteista vastaava johtaja Miika Auvinen kertoo.

Afganistan World Watch -listan toisella sijalla

Open Doors ylläpitää World Watch -nimistä listaa, jossa on listattuna maakohtaisesti tietoja kristittyjen kokemista vainoista ympäri maailmaa. Afganistan on ollut vuodesta 2017 asti listassa toiseksi korkeimmalla sijalla, kun tarkastellaan vainoa elämän eri osa-alueilla. Korkeammalla pisteytyksessä on ollut vain Pohjois-Korea.

– Nyt valtaan nousseen Taleban-hallinnon näkökulmasta kristityt nähdään luopioina ja islamin vihollisina ja näin ollen he ovat ehdottomassa hengenvaarassa tällä hetkellä Afganistanissa. Monet kristityt, jotka ovat joutuneet elämään koko elämänsä piilossa, ovat nyt saaneet viestejä, jossa ilmaistaan, että heidät aiotaan tappaa. Taleban on näin tehnyt tiettäväksi, että heillä on tieto, keitä nämä kristityt ovat.

Kun tarkastellaan Talebanin historiaa, uhkaukset eivät ole ikävä kyllä katteettomia.

Toivo vaikeuksien keskellä

Auvinen näkee kuitenkin toivoa kaiken keskellä. Hän uskoo, että Jumala on kaikkivaltias ja että Jumala voi kääntää halutessaan vaikkapa Talebanin päättäjien sydämet. Auvinen muistuttaa, että juuri näin Raamatussa seurakunnan vainoaja Saul muuttui Jumalan voimasta, kun Jeesus ilmestyi hänelle (Apostolien teot 22:3-21). Inhimillisesti katsoen Auvinen toteaa tilanteen olevan maassa kuitenkin hyvin haastava.

Open Doors on jakanut sivuillaan viisi rukousaihetta Afganistanin vaikeaan tilanteeseen liittyen, joihin Auvinen kutsuu kaikkia uskovia liittymään.

  1. Rukoile pienen kristittyjen joukon puolesta. He kulkevat äärimmäisen varuillaan ja ovat epävarmoja siitä, kehen luottaa. Rukoile heille voimaa, viisautta ja yliluonnollista rauhaa Jumalan lupauksista.
  2. Rukoile pakolaisten puolesta. Afganistanista odotetaan Lähi-idän eri osiin ja muuhun maailmaan suuntautuvaa uutta pakolaisaaltoa. Rukoile Jumalan suojelusta ja huolenpitoa pakomatkalle lähteneille.
  3. Rukoile naisten puolesta. Monet naiset pelkäävät, että Taleban-hallinto tarkoittaa heille koulutusmahdollisuuksien riistämistä. Viime vuosina koulutusta saaneet naiset voivat myös olla vaarassa – rukoile heille suojelusta.
  4. Rukoile sairaiden puolesta. Kansainvälisen mediahuomion puutteesta huolimatta Afganistanin COVID19-tapaukset ovat moninkertaistumassa, ja sairaaloiden resursseilla on rajansa. Ei ole varmuutta siitä, miten terveydenhuoltojärjestelmä tulee säilymään toiminnassa uuden Taleban-hallinnon myötä. Rukoile, että terveydenhuoltojärjestelmä ei romahda.
  5. Rukoile, että maasta ei tule ääriliikkeiden pesäkettä. Kaksikymmentä vuotta sitten ensimmäisen kerran toiminut Taleban-hallinto on tunnettu ääri-islamististen järjestöjen tukija. Heidän saatuaan uudenlaisen otteen Afganistanista, maasta voi tulla uuden sukupolven terroristiryhmien tukikohta.