Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Messiaaniset seurakunnat kasvavat Israelissa

 

Jeesusta Vanhan testamentin lupaamana Messiaana pitävien juutalaisten lukumäärä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa, vaikka he kohtaavat jatkuvasti vastarintaa. Tutkimus-, julkaisu- ja koulutustyötä tekevä Caspari-keskus Jerusalemissa arvioi, että Israelin messiaanisten juutalaisten määrä on nyt kasvanut kymmeneen- tai viiteentoistatuhanteen, kun heitä vuonna 1998 oli viisituhatta, norjalainen Dagen-lehti kertoo.

– Olen maltillinen ihminen, joten veikkaan luvun olevan nyt lähempänä kymmentä- kuin viittätoistatuhatta, sanoo Caspari-keskuksen johtaja Knut Høyland.

Seurakuntien määrä puolestaan on kasvanut noin 80:stä 120:n paikkeille. Suurimmissa kaupungeissa Jerusalemissa, Haifassa ja Tel Avivissa on viitisentoista seurakuntaa kussakin, ja useimmissa pikkukaupungeissakin on seurakuntia.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Jopa 70 prosenttia joidenkin seurakuntien jäsenistä on Høylandin mukaan Venäjältä Israeliin muuttaneita juutalaisia, monet myös Etiopiasta ja Amerikasta tulleita.

– Vain 10-15 prosenttia seurakuntalaisista on Israelissa syntyneitä. Heidän määränsä kasvaa kuitenkin nopeasti. Lapsia ja nuoria on paljon, ja toisen polven messiaaniset juutalaiset alkavat vaikuttaa vahvasti seurakunnissa, Knut Høyland kertoo.

Vastustus ei estä seurakuntien toimintaa

Messiaaniset juutalaiset eivät koe suoranaista vainoa, mutta kylläkin epäluuloja ja syrjintää. Jeesukseen uskovien suhteet perheenjäseniin ja ystäviin voivat katketa, olivatpa nämä uskonnollisia juutalaisia tai ateisteja.

Jotkin ääriortodoksiset juutalaisyhdistykset koettavat eri tavoin häiritä seurakuntien toimintaa. Ne esimerkiksi painostavat jumalanpalvelustilojen vuokranantajia tai ilmoittavat viranomaisille seurakuntien epäillyistä väärinkäytöksistä.

– Noudatamme Israelin lakeja pilkulleen. Kirjanpitomme on tarkka, eivätkä alituisesti tarkastuksia tekevät verovirkailijat ole havainneet mitään epäilyttävää, jerusalemilaisen Assembly House of Redemption -seurakunnan johtaja Meno Kalisher sanoo.

Hän toteaa, että maan kansalaisena hänellä on laajat oikeudet toimia, kun taas ulkomaalaisten kristittyjen toiminnalle asetetaan tiukkoja rajoituksia.