Marttyyrien maa: Joka toinen tunti yksi kristitty saa surmansa Nigeriassa

 
Nigeria kartta, jossa näkyy kristittyihin kohdistuneiden väkivaltatapausten määrä maassa

Nigeria on ollut World Watch List -vainoraportin kymmenen kärkimaan joukossa viimeiset kolme vuotta. Se on maa, jossa kristityt kokevat eniten väkivaltaa maailmanlaajuisesti. Karttakuva väkivalta-alueista Nigerian sisällä.

Open Doorsin WWL-vainoraportin mukaan lähes 5000 nigerialaista kristittyä menehtyi viime vuonna uskonnollisen vainon vuoksi. Se tarkoittaa keskimäärin yli 13 kristityn kuolemaa päivittäin. Tilastojen takana on todellisia ihmiskohtaloita.

Afrikassa on enemmän kristittyjä kuin missään muualla maailmassa. Suurin osa heistä asuu Nigeriassa, jossa heitä on Pew Research -tutkimuskeskuksen mukaan arviolta yli 87 miljoonaa.  Luvun ennustetaan tulevina vuosikymmeninä kasvavan huimaa vauhtia.

Haasteissa ei ole kyse pelkästään surmista. Vuoden 2023 vainoraportin raportointikaudella Nigeriassa siepattiin yli 4 700 kristittyä, ja vähintään tuhat joutui raiskauksen, seksuaalisen väkivallan tai ahdistelun kohteeksi kristillisen uskonsa vuoksi. Yli 10 000 kristittyä joutui pakenemaan ja piiloutumaan, ja toiset 10 000 koki fyysistä tai henkistä väkivaltaa.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Open Doorsin tilastoimat luvut ovat vahvistettuja lukuja, joissa väkivaltaa on todistettavasti kohdistettu kristittyihin juuri heidän uskonsa takia. Tapausten todellinen määrä on luultavasti merkittävästi suurempi.

Lue Open Doorsin tutkimus väkivaltaisesta militarismista Afrikassa

Tilastot ovat vakavia ja hämmentäviä, ja niiden tulisi ajaa meidät rukoukseen. Jokainen kuolema on enemmän kuin vain numero. Jokaisen taustalla on oma tarinansa, kuten Ayuballa*.

Rukoushaastekuva maan puolesta: Nouse Afrikka -rukousviikko 7.-14.5.2023
Ayuban* toipuminen väkivaltaiskun aiheuttamasta surusta ja vihasta käynnistyi traumaterapian avulla. Tulevaisuuden toivo on löytynyt anteeksiannosta. Kuvituskuva.

Usko tilastojen takana

Ayuba on Koillis-Nigeriassa asuva nuorukainen, jonka kotikylään pahamaineinen islamistinen ääriliike Boko Haram hyökkäsi. Paetessaan hyökkäystä Ayuba ja hänen sisaruksensa ajautuivat erilleen isästään.

Tuona yönä militantit tappoivat yhdeksän kristittyä, joista yksi oli Ayuban isä. He olivat kysyneet,  oliko hän muslimi vai kristitty, eikä isä kieltänyt uskoaan Jeesukseen vaan vastasi olevansa kristitty. Hänet mestattiin saman tien.

Ayuballe selvisi myöhemmin, että myös hänen nimensä oli Boko Haramin tappolistalla, minkä vuoksi hänen täytyi paeta kotikylästään. Tämän todellisuuden veljemme ja sisaremme joutuvat kohtaamaan eri puolilla Nigeriaa.

Jokainen surmattu on ollut äiti, isä, veli, sisko, ystävä tai kollega ja jättänyt jälkeensä surevan yhteisön.

Jokainen tapettu kristitty voi Nigeriassa olla joku sellainen kuin Ayuban isä. Tai hän voi olla kuin Agnes, jonka ystävät siepattiin ja tapettiin. Tai hän voi olla kuin Hajaratu, joka menetti tyttärensä paetessaan fulanimilitantteja.

Tilastojen takana on lukemattomia muita samankaltaisia tarinoita. Jokainen surmattu on ollut äiti, isä, veli, sisko, ystävä tai kollega. Jokainen on jättänyt jälkeensä surevan yhteisön. Kaikki tämä voisi murtaa Nigerian kirkon – mikä onkin kaiken perimmäinen tarkoitus. Vihollisen tavoitteena on lyödä Jumalan seurakunta aina kun se on mahdollista.

Olisi helppoa olettaa, että pimeys olisi voittamassa Nigeriassa. Mutta oletus on virheellinen.

Värikkäisiin asuihin pukeutuneet kolme naista ja kaksi miestä hiekkamaalla savimajan edessä.
Ääri-islamistinen väkivalta on levinnyt ja kiihtynyt Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Alue on silti täynnä kertomuksia kristityistä, jotka oman henkensä uhalla seuraavat Jeesusta. Kuvituskuva.

Väkivallan linnake ja lannistumaton kirkko

Nigeriassa ja koko Saharan eteläpuolisen Afrikan alueella kirkko kestää ja kasvaa. Rohkeat kristityt pitävät huolen siitä, että ilosanoma eletään todeksi vaikeista olosuhteista huolimatta.

Nuori Ayuba on täydellinen esimerkki tästä totuudesta. Hän oli vihan vallassa isänsä murhan vuoksi ja halusi vain kostaa. Hän sai kuitenkin parantua ja löytää toivon Open Doorsin Shalom Center -traumakeskuksessa.

Tätä on kristittyjen todellisuus Nigeriassa: järkyttävää väkivaltaa, mutta toivoa Jeesuksessa.

*Nimi muutettu.

 

Lue lisää kristittyjen tilanteesta Nigeriassa.

 
Open Doors tilaa ilmaislehti punainen

Aiheet