Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Marokossa uutta avoimuutta Jeesukseen uskovia kohtaan

 

Arabimaailmassa on ajateltu yleisesti, että esimerkiksi marokkolainen on aina myös muslimi. Nyt käsitys on muuttumassa. Kuva: Flickr / Mhobl

Kuningas ilahdutti muslimienemmistöisen maan kristittyjä tunnustamalla julkisesti näiden olemassaolon ja tunnustautumalla myös heidän kuninkaakseen.

Marokon kuningas Mohamed VI yllätti maan kristityt iloisesti viime marraskuussa, kun hän sanoi olevansa kaikkien marokkolaisten kuningas: niin kristittyjen, juutalaisten kuin muslimienkin. Tämän vuoden tammikuussa maan korkein tieteellinen neuvosto puolestaan totesi, että maan kansalaisilla on halutessaan oikeus jättää islam. Aiemmin sama neuvosto on todennut islamista luopuvien ansaitsevan kuolemantuomion.

Asiasta uutisoi Evangelical Focus -verkkosivusto.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Myös eräs maan hallitukseen kuuluva ministeri on todennut maan olevan avoin myös muiden uskontojen kuin islamin harjoittajille.

Etenkin kuninkaan lausuntoa on pidetty merkittävänä vähemmistöjen uskonnonvapautta tukevana signaalina perinteisesti tiukan islamilaisessa maassa. Joukko maan kristittyjä johtajia vastasikin kuninkaan eleeseen lähettämällä tälle kiitoskirjeen.

– Halusimme ilmaista kiitollisuutemme hänelle siitä, että hän on myös kristittyjen kuningas, toteaa pastorina maan eteläosissa työskentelevä Mustafa Evangelical Focusin uutisessa.

– Marokko on muuttumassa.

Huomiota mediassa

Oma vaikutuksensa suhtautumisen muuttumiseen on kenties ollut Mustafan ja useiden muiden marokkolaiskristittyjen tulemisella rohkeasti julkisuuteen kristittyinä.

Useat marokkolaiskristityt olivat viime vuonna oma-aloitteisesti yhteydessä maan mediaan ja alkoivat lisäksi tuottaa omia kristillisiä Youtube-videoita. Osa heistä on kertonut uskostaan suomalaisen Avainmedian johtaman Al Hayat -satelliitti- ja Youtube-kanavan viime kesäkuussa lanseeraamassa Marokkolainen ja kristitty -ohjelmasarjassa. Enimmillään ohjelmasarjan yksittäinen jakso on saanut yli 250 000 katselukertaa pelkästään sosiaalisessa mediassa.

Sarja sai yllättäen runsaasti näkyvyyttä myös maan tiedotusvälineissä. Julkisuuteen tulleista kristityistä on tehty henkilöjuttuja, ja lehdissä on kerrottu maan kristitystä vähemmistöstä.

Julkisuuteen tulemisen tavoitteena on ollut osoittaa, että Marokossa elää myös kantaväestöön kuuluvia Jeesuksen seuraajia. Marokkolainen ja kristitty -ohjelmissa on kääntymystodistusten lisäksi kerrottu esimerkiksi siitä, miten perhe ja ystävät suhtautuvat entiseen muslimiin ja miksi kristityt rukoilevat Marokon kuninkaan puolesta.

Maan kristittyjen määräksi on usein arvioitu noin 40 000. Monet uskovat Jeesuksen seuraajia olevan kuitenkin paljon enemmän, sillä maasta tulee jatkuvasti viestejä uusista kääntyneistä – näin siitä huolimatta, että vainon pelossa monet kätkevät yhä uskonsa.

Kristillisestä herätyksestä kertoo sekin, että pelkästään Al Hayatin työyhteydessä toimivat marokkolaiset kotiseurakunnat ovat viime kesän jälkeen kastaneet yli 500 uskoon tullutta.

 

Evangelical Focuksen uutisen voi lukea täältä.