Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Maailman mielenterveyspäivänä 10.10. rohkaistaan kysymään: Mitä sinulle kuuluu?

 

Kuva Istockphoto

Tutkitusti erittäin onnellisten ihmisten tärkein yhdistävä tekijä on laaja sosiaalinen verkosto.

Maailman mielenterveyspäivää vietetään vuosittain lokakuun 10. päivänä. Päivää on vietetty vuodesta 1992. Tänä vuonna päivän teemana on mielenterveyden vahvistaminen arjessa.

Maailman mielenterveyspäivänä ihmisiä rohkaistaan kysymään toisiltaan tärkeä kysymys: Mitä sinulle kuuluu? Tutkimusten mukaan erittäin onnellisiä ihmisiä yhdistää laaja sosiaalinen verkosto. Hyvät suhteet perheeseen, ystäviin, sukulaisiin ja työkavereihin lisäävät ihmisten välistä arvostusta, kannustavat yhteiseen olemiseen ja tekemiseen sekä antavat virtaa elämään.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Kysy, mitä sinulle kuuluu ja luo hyviä suhteita:

  • Arvosta toisia. Ole läsnä, kuuntele ja keskustele.
  • Tue asioita, joita toiset kertoo tekevänsä. Auta muita menestymään.
  • Näytä, että luotat ihmisiin.
  • Pidä välillä hauskaa vailla tavoitteita.

Yli sadassa maassa vietettävästä maailman mielenterveyspäivästä on muodostunut niin yhteisöjen kuin yksityisten kansalaisten tapa muistaa henkistä hyvinvointia. Päivän tavoitteena on vähentää ennakkoluuloja ja leimaa, joka edelleen liittyy mielen sairauksiin.Kansainvälisen mielenterveyspäivän avulla halutaan herättää keskustelua henkisen hyvinvoinnin edistämisestä, mielenterveyden ongelmien ehkäisemisestä ja hoidosta sekä mielenterveyspotilaiden ja omaisten asemasta maailmanlaajuisesti.

Päivän taustavoimia ovat MIELENTERVEYDEN MAAILMANLIITTO ja MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖ WHO. Suomessa valtakunnallisen päivän viettoa on alusta alkaen koordinoinut ja tehnyt tunnetuksi Suomen Mielenterveysseura.

Mielenterveysseura on kutsunut mukaan yhteisöjä ja yksityisiä henkilöitä nostamaan esiin mielenterveyttä ja korostamaan sen merkitystä jokaisen oikeutena. Suomessa paikalliset mielenterveysseurat järjestävät Maailman mielenterveyspäivänä tapahtumia eri puolilla maata.

Mielenterveysseura on jakanut vuosittaisen mielenterveyspalkinnon vuodesta 1994 lähtien Maailman mielenterveyspäivänä 10. lokakuuta. Monet paikallisen mielenterveysseurat jakavat myös paikallisen mielenterveyspalkinnon.

Lisätietoja Suomen mielenterveysseuran kymppikampanjasta www.mielenterveysseura.fi/kymppikymppi