Lue mitä perussuomalaisten meppi Laura Huhtasaari halusi tietää piispalta eläimiin sekaantumisesta

 
Piispa Teemu Laajasalon mukaan perussuomalaisten Laura Huhtasaari kysyy syntilistoja yllättävistä aiheista yllättävissä yhteyksissä.

Piispa Teemu Laajasalon mukaan perussuomalaisten Laura Huhtasaari kysyy syntilistoja yllättävistä aiheista yllättävissä yhteyksissä.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari aktivoitui lähettämään Radio Dein Piispan kyselytunti -ohjelmaan tukun kysymyksiä, joihin hän toivoi Helsingin piispa Teemu Laajasalon ottavan suorassa lähetyksessä kantaa.

Radio Dein ja Kotimaan toteuttamaan Piispan kyselytunti -ohjelmaan tulvi keskiviikkoaamuna runsaasti kuuntelijakysymyksiä. Aktiivisin kysymysten lähettäjä oli Twitterin välityksellä perussuomalaisten meppi Laura Huhtasaari.

– Eilen Twitterissä kysyin, mitä ihmiset haluaisivat Teemu Laajasalolta kysyä. Kysymyksiä tulikin paljon, joten piispan näkemykset kiinnostavat, tuumi lähetyksessä vieraillut Suomen Kuvalehden toimittaja Salla Vuorikoski.

Sansa vuosisop neliö

– Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari kysyi erilaisiin asioihin liittyen, onko tämä ja tuo syntiä, Vuorikoski kertoi.

”Ehkä häntä tämä eläinkysymys jostain syystä mietityttää.”

Huhtasaari kaipasi piispalta selvennystä siihen, onko eläimiin sekaantuminen syntiä:

”Lapsena mulle kerrottiin kirkossa, että esiaviollinen seksi, homoseksi, aviorikos ja eläimiin sekaantuminen on syntiä? Onko enää?”

– Jos ruvetaan puhumaan eläimistä, en ole ihan varma, kannattaako luterilaisena piispana ruveta tekemään sellaisia syntilistoja. Toinen kysymys on se, että se rupeaa olemaan jossain pisteessä eläinsuojelukysymys, vastasi Laajasalo Huhtasaarelle.

Helsingin piispa huomautti perussuomalaisten euroedustajan teologisten kysymysten kirjon liikkuvan kapealla alueella.

– Hänen aihepiirinsä on jostain syystä selvästikin aika ”ekstriimi”. Ehkä häntä tämä eläinkysymys jostain syystä mietityttää. Seksuaalieettisiä kysymyksiä ei sinänsä kannata vähätellä. Olen joskus nuoruudessa miettinyt niitä aika paljonkin, sen jälkeen aika paljon vähemmän.

– Laura Huhtasaari on siitä [eläimiin sekaantumisen synnillisyydestä] minulta kerran aikaisemminkin jossain yllättävässä yhteydessä kysynyt. Olen silloin luvannut hänelle, että mennään Brysseliin kahville, niin voidaan silloin puhua näistä kysymyksistä ennemmin kuin Twitterissä.

Toimittaja Salla Vuorikoski halusi kuulla Laajasalolta, mitä tämä ajattelee piispalle osoitetuista vetoomuksista, joissa piispaa pyydetään laatimaan syntilistoja.

– Poliitikoilta tulee painetta vetää kirkkoa mukaan [keskusteluun]. Ei vain seksuaalisuuskysymyksissä vaan yleisestikin. Tavallaan pidän sitä hyvänä juttuna, kunhan kirkon piirissä ymmärretään, että kirkko kuuluu kaikille ja meidän kirkon jäseniä on noin neljä miljoonaa. Siellä on laidasta laitaan kaikkien puolueiden jäseniä ja kaikilla tavoilla ajattelevia. Kirkolla pitää olla oma viesti, mutta pitää olla varovainen, ettei tule vahingossa kaapatuksi.

”Kirkko kuuluu kaikille ja meidän kirkon jäseniä on noin neljä miljoonaa. Siellä on laidasta laitaan kaikkien puolueiden jäseniä ja kaikilla tavoilla ajattelevia.”

Piispa Teemu Laajasalo on sanaillut perussuomalaisten poliitikkojen kanssa aiemminkin. Toukokuussa hän kutsui koomikko Joonas Nordmanin ja perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon keskustelemaan kanssaan Kirkkopäiville.

Kutsua kritisoitiin jo ennen tilaisuutta laajasti sekä sosiaalisessa mediassa että perinteisessä mediassa. Kriitikkojen mukaan piispa antaa vahingollisesti tilaa ja huomiota Halla-ahon vihamielisille ajatuksille.

Salla Vuorikoski tiedusteli Piispan kyselytunnilla Laajasalolta, kaduttaako Halla-ahon kutsuminen Kirkkopäiville.

– Katumuksen tunteita herätti vain se, että keskustelu ei ollut tasoltaan niin hyvä kuin se olisi voinut olla.

Piispan kyselytunnilla Helsingin piispa Teemu Laajasalolle kysymyksiä esittivät vierailevina journalisteina toimittaja Salla Vuorikoski Suomen Kuvalehdestä, päätoimittaja Jaakko Heinimäki Kirkko ja kaupunki -mediasta ja julkaisupäällikkö Olli Seppälä Kotimaasta.

Radio Dei lähettää seuraavan Piispan kyselytunnin keskiviikkona 19. helmikuuta. Aamuyhdeksältä alkavassa suorassa lähetyksessä vierailee silloin Porvoon hiippakunnan uusi piispa Bo-Göran Åstrand.

Kuuntele, kuinka Helsingin piispa Teemu Laajasalo vastasi kysymykseen, onko homoseksuaalisuus syntiä [Radio Dein Piispan kyselytunti 8.1.2020]:

 

Kuuntele Piispan kyselytunti kokonaisuudessaan täältä [Radio Dein podcast].

 
Radio Dei RADIOT_FI 2