Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Loppuunmyyty Tullikamari juhli bass’n Helenin 20-vuotista taivalta

 

Entiset bass’n Helenin jäsenet Mikko Oinonen (vas.) ja Miika Colliander (kesk.) säestivät Harri Heleniusta. KUVA: Matti Korhonen

Tampereen Tullikamarille kokoontui sunnuntaina erityisesti 1990-luvulla nuoruuttansa viettäneitä gospel-musiikin ystäviä, kun bass’n Helen esiintyi legendaarisessa vuosien 1996–2000 kokoonpanossaan. Konsertissa kuultiin myös toista 1990-luvun kristillisen rock-musiikin uranuurtajaa, Terapiaa. Lue tästä konsertin kulku pähkinänkuoressa.

Bass’n Helenin 20-vuotisjuhlakonsertin juonsi promoottori Timo Niemi. Avauspuheessaan hän totesi, että juuri bass’n Helen ja Terapia olivat ne bändit, jotka muuttivat 1990-luvulla kristillisen rock-musiikin ja toivat siihen katu-uskottavuutta.

Avauspuheen jälkeen lavalle astui Tera-yhtye, joka ensimmäisen kappaleen jälkeen täydentyi kitaristi Jani Muhosella. Näin vuonna 2005 lopetettu Terapia syntyi hetkeksi uudelleen. Terapia-bändin alkuperäisjäsenistä lavalla olivat Muhosen lisäksi Petri Lassila ja Antti Honkkila. Terapian ohjelmistossa olivat muun muassa ”Etsii”, ”Joona”, ”Vihreitä miehiä” ja ”Jaakobinpaini”.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Petri Lassila kertoi, että bass’n Helen ja Terapia ovat olleet kuin veljekset, jotka aina eivät ole ymmärtäneet toistensa ratkaisuja, mutta aina kyllä ovat rakastaneet toisiaan.

Terapian jälkeen oli nykyisen bass’n Helenin vuoro esittää läpileikkaus 2000-luvun tuotannostaan. Bändi aloitti akustisesti kappaleilla ”Hiljaisuus”, ”Lupaus” ja ”Valoa”, joista viimeisimmän bändin nokkamies Harri Helenius totesin olevan ainoa ”Kauas täältä” -levyn valoisa kappale. ”Molli on suomalaisen duuri”, Helenius perusteli yhtyeen melankolista äänimaisemaa.

Nykyisen bass’n Helenin sähköinen setti alkoi ”Lasienkeli” -kappaleella, joka huipentui kitaristi Antti Kokkolan virtuoosimaiseen sooloon. Sitten kuultiin kappaleet ”Varjojen maa” ja ”Liekeissä”, jotka ovat saaneet kaikkein eniten soittoaikaa bändin kappaleista maallisilla radiokanavilla.

Väliajalla nähtiin parinkymmenen minuutin mittainen videokooste bass’n Helenin kahdenkymmenen vuoden urasta. Sen jälkeen lyhyet puheet pitivät Tampereen seurakunnissa nuorisomuusikkona toiminut Matti Mäkinen ja Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) nuorisotyön johtaja Juha Heinonen.

Heinonen muisteli, kuinka hän lähti vuonna 1996 kiertämään bass’n Helenin kanssa Suomea päästä päähän. Utsjoella yöpyessään yhtyeen rumpali Olli Helenius oli Heinosen mukaan todennut, ”ettei Sleyn saarnamiehen kanssa kiertäminen niin kamalaa ole, vaikka etukäteen ajattelin, että keikat ovat pilalla.”

Illan huipensi bass’n Helenin vuosien 1996-2000 kokoonpano, johon kuuluivat Harri Helenius (laulu), Olli Helenius (rummut), Mikael Lindell (kitara), Miika Colliander (kitara) ja Mikko Oinonen (basso). Bändi soitti kahdeksan kappaletta ja soitto toimi vähintään yhtä hienosti kuin kultaisina vuosina. Nopeatahtinen ja tarkka ”Rannalla” -kappale selvitettiin läpi takuuvarmalla otteella. ”Jokaisen” -kappale päättyi tunnelmalliseen kitaroiden luomaan maisemaan. ”Taisteluni” huokui samaa voimaa kuin levyllä.

Harri Helenius hoiti pääosin välispiikit ja kiitti kaikkia, joilla on vuosien varrella ollut tärkeä vaikutus yhtyeeseen. Bass’n Helenistä on ponnistanut pinnalle monia lahjakkaita muusikkoja. Menestyksekästä musiikkiuraa tällä hetkellä tekevästä Miika Collianderista Harri Helenius totesi välispiikissään: ”Ajattelin jo silloin kun Miika soitti meidän kanssamme, että olet liian hyvä tähän bändiin.”

1990-luvun bass’n Helenin biisilista:
Hopeinen risti
Syvä tuuli
Rannalla
Sanan miekka
JTL
Jokaisen
(Encore:)
Toiseen maailmaan
Taisteluni

Lue myös: bass’n Helen lopettaa juhlavuoden päätteeksi

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie