Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Loitsut muuttuivat rukoukseksi – Thaimaalainen shamaani kääntyi kristinuskoon

 

Herra Phet Jaipingin ensimmäinen ehtoollinen.

Suomen Lähetysseuran työntekijät Riikka-Maria ja Tomas Kolkka saivat todistaa, kun kylän viimeinen ei-kristitty kastettiin kristityksi.

”Oli koskettavaa seurata messussa kylämme viimeisen ei-kristityn kastetta kristityksi. Hän oli naapurimme ja kylän shamaani, 86-vuotias herra Phet Jaiping . Messun jälkeen hän kutsui kristityt kotiinsa. Kaikki amuletit ja muut shamaanin työvälineet kannettiin yhdessä ulos ja poltettiin.”

Näin kertovat Suomen Lähetysseuran työntekijät Riikka-Maria ja Tomas Kolkka, jotka ovat mukana pohjoisthaimaalaisen lua-kansan hiljaisessa vallankumouksessa. Kolkat kääntävät Raamattua yhdessä paikallisten kanssa ja tukevat seurakuntien kasvua muun muassa musiikkityön kautta. He toimivat yhteistyössä Thaimaan evankelisluterilaisen kirkon kanssa, joka aloitti työn lua-kansan parissa kymmenisen vuotta sitten.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Ei maailmanloppu, vaan muutos parempaan

Kolkat kertovat, että Phet Jaiping oli ollut kiinnostunut kristinuskosta jo pitkään, mutta kasteen ottaminen mietitytti miestä. Hän katsoi, ettei voinut luopua shamaanin ammatistaan, jossa hän koki auttavansa ihmisiä. Hänen asemaansa arvostettiin ja hän sai palveluksistaan hyvän palkan.

”Mutta sitten hän tajusi, että hän voi jatkaa ihmisten auttamista kristittynäkin. Hän oli nähnyt, että kristityt rukoilevat paljon toistensa puolesta ja hyviä asioita tapahtuu. Nyt ihmiset tulevat hänen luokseen pyytämään esirukousta ja rukousvastauksia saadaan paljon”, Riikka-Maria Kolkka kertoo.

Kolkkien mukaan tapahtuma todistaa vahvasti sekä heille että paikallisille siitä, että maailma ei kaadu, vaikka jotain vanhaa jää pois. Uutta ja parempaa voi tulla tilalle.

Kuin apostolien aikana

Kristinuskon kasvu Thaimaan pohjoisosissa muistuttaa kristillisyyden alkuaikojen tapahtumia, joista kerrotaan Raamatussa Apostolien teoissa. Thaimaan pääuskonto on buddhalaisuus, mutta pohjoisosissa asuu pieniä vähemmistökansoja, joiden uskonto on animismi eli luonnonuskonto. Juuri näiden kansojen parissa kristinusko leviää. Ensimmäinen lua-kansaan kuuluva ihminen kääntyi kristityksi 16 vuotta sitten. Nyt lua-kansan seurakuntaan Kolkkien työalueella kuuluu noin 1400 kastettua jäsentä. Heidän oma, noin 300 hengen kylänsä on seudun ainoa kokonaan kristitty kylä nyt, kun Phet Jaiping kääntyi kristinuskoon.

”On suuri etuoikeus viedä kristinuskon mahtavaa sanomaa toivosta ja sovinnosta. Näemme työssämme, että pelastuksen sanoma tavoittaa uusia ihmisiä ja muuttaa heidän elämäänsä”, Riikka-Maria ja Tomas Kolkka sanovat.

Jokainen kieli on arvokas

Yhdessä paikallisten työtovereiden kanssa Kolkat ovat luoneet luan kielelle kirjoitusasun. Ensimmäiset lukutaitokirjaset on saatu valmiiksi ja lukutaito- ja raamatunkäännöstyö on alkanut. Kirjoitettu kieli kohentaa kansan itsetuntoa ja identiteettiä. Kyse on myös kulttuurin säilyttämisestä. Omakielinen raamattu tuo Jumalan lähelle sydäntä.

”Kristillinen ajattelu lähtee siitä, että jokainen ihminen ja jokainen kieli on tärkeä. Kirjakielen luominen alkaa kuuntelemisesta. Siihen on eläydyttävä lapsen lailla”, Kolkat toteavat

Kolkat ovat työskennelleet Thaimaassa vuodesta 2012. Aiemmin he olivat kahdeksan vuotta lähetystyössä Papua-Uudessa Guineassa. Heidän työtään tukee yhdeksän seurakuntaa eri puolella Suomea sekä Opettajien lähetysliitto.

Teksti: Sari Lehtelä