Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat soivat kansanmusiikin sävyssä

 

Keski-Pohjanmaalla Lohtajalla vietetään tällä viikolla Kirkkomusiikkijuhlia 33. kertaa. Tällä kertaa ohjelmisto on rakennettu kansanmusiikin teemalla.

– Ensimmäinen mielleyhtymä kirkkomusiikista voi olla, että se on sellaista fiinien ihmisten musiikkia. Lähemmin tarkasteltuna kirkkomusiikin pohja on kuitenkin usein juuri kansanmusiikissa, juhlien tiedottaja Tuija Nissilä sanoo.

– Erityisesti kristillisen kirkon ilmaisuun on aina kuulunut kansanomainen musiikki. Gregoriaaninen laulu on siitä hyvä esimerkki, muistuttaa juhlien taiteellinen johtaja Lasse Erkkilä.

Tuija Nissilän mukaa juhlaviikko on pyörähtänyt mukavasti käyntiin. Kävijöitä on ollut hienoisesti enemmän kuin edellisenä vuonna.

Perheniemi neliöb. 13.-19.5.

– Toissailtaisessa Kuopion nuorisokuoron konsertissa käsiohjelmat loppuivat kesken, Nissilä kertoo.

Kirkkomusiikki juhlille saapuvat vierailijat ovat pääsääntöisesti kiinnostuneita kirkollisesta musiikista ja musiikkiin sisältyvästä sanomasta.

– Kuopion Nuorisokuoron johtaja Jussi Mattila totesi hiljattain, että Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat on onnistunut vuodesta toiseen säilymään nimenomaan kirkkomusiikkitapahtumana.

Nissilä kertoo, että yleisöä tulee jonkin verran jopa Helsingistä asti.

– Pääosin pitkänmatkalaiset ovat heitä keillä on juuria täälläpäin. Enimmäkseen juhlavieraita saapuu sadan kilometrin säteeltä.

Tänä kesänä Kirkkomusiikkijuhlilla koetaan historiallinen tilanne kun juhlien historian kaikki taiteelliset johtajat nähdään ensi sunnuntaina päätöskonsertissa.

Viime vuosina yleisömäärä on vakiintunut 5000-6000 kävijään. Lohtajan kunta ja seurakunta ovat voimakkaasti tukemassa juhlia.

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlilla on esitetty koti- sekä ulkomaisia kirkkomusiikin suurteoksia ja pienimuotoisempaa kirkko-musiikkia. Esiintyjinä on ollut eturivin taiteilijoitamme. Laulajista muun muassa Jorma Hynninen, Martti Wallén, Jaakko Ryhänen, Esa Ruuttunen ja Hannu Niemelä.