Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Lestadiolaispappi olisi valmis vihkimään homopareja

 

Meri-Anna Hintsala vihkisi homoparin kirkossa, jos luterilainen kirkko sen sallisi.

Vanhoillislestadiolainen pappi Meri-Anna Hintsala sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa kannattavansa muun muassa ehkäisyä ja sukupuolineutraalia avioliittoa

Pappi ja tutkija Meri-Anna Hintsalan mukaan moni seksuaalivähemmistöön kuuluva lestadiolainen salaa asian perheeltään ja suvultaan. Hän sanoo uskonnollisissa yhteisöissä homoseksuaalisuuteen liitetyn häpeän johtuvan aiheesta vaikenemisesta.

”Homoseksuaalisuudella on tosi vahva stigma”, Hintsala toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa. Hänen mukaansa seksuaalivähemmistöön kuuluvan ihmisen kertoessa perheelleen asiasta, ongelmaksi ei välttämättä muodostukaan ihmisen kohtaaminen vaan häpeä.

KRS Krito 10.-23.6.

Hintsala olisi valmis vihkimään homopareja kirkossa, jos luterilainen kirkko antaa siihen luvan.

”Häpeän kuplia pitää puhkoa. Haluaisin, että homoseksuaalisuus ymmärrettäisiin uskonnon maailmassa osana ihmisen monimuotoisuutta, kauniina ja hyvänä asiana, jossa ei ole häpeää.”

Sukupuolineutraalin avioliiton lisäksi Hintsala on tukenut ehkäisyn sallimista lestadiolaisuuden piirissä. Lisäksi hän on kolmas Suomessa vihitty lestadiolainen naispappi, vaikka liike vastustaa naisen toimimista papin tehtävissä.

Hintsala tekee tällä hetkellä väitöskirjaa Helsingin yliopistossa. Hän tutkii seksuaalisuuden suhdetta uskoon lestadiolaisuuden piirissä. Kolmasosa aineistosta on seksuaalivähemmistöön kuuluvien henkilöiden tuottamaa tekstiä.

Kuva: Pixabay