Leevi Launonen: Äärikarismaattisuudessa opillista hataruutta ja johtajuusongelmia

 

– Olen huolissani äärikarismaattisesta toiminnasta, toteaa Ristin Voitto –lehden päätoimittaja Leevi Launonen Perusta-lehden haastattelussa.

Ongelmina hän mainitsee ”epäterveen johtajuusrakenteen” ja ”liian heppoisin perustein annetut lupaukset parantumisesta”.

Jotkut karismaattiset suuntaukset ovat Launosen mukaan myös opillisesti hataralla pohjalla.

– Terveessä karismaattisuudessa Sana ja Henki toimivat läheisesti yhdessä, epäterveessä ne eroavat toisistaan.                  

Leevi Launonen toteaa, että suomalaisessa helluntailaisuudessa näkyvät luterilaiset vaikutteet. Esimerkkinä hän mainitsee Osmo Tiililän teologian.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Kastekysymys on Launosen mielestä edelleen vaikein asia helluntailaisten ja luterilaisten välillä. Helluntailaisten mukaan lasten kaste ei täytä raamatullisen kasteen tuntomerkkejä. Opillisesti Launonen luonnehtii Suomen helluntailaisuutta evankelikaaliseksi. Seurakuntarakenne ja osa opista ovat hänen mukaansa peräisin baptismista.

Perusta-lehden uusimmassa numerossa käsitellään karismaattista liikettä. Lehdessä julkaistaan Simo Kivirannan jo vuonna 1979 pitämä esitelmä Pyhä Henki, kirkko ja karismaattiset ilmiöt, joka ei Perusta-lehden toimituksen mukaan ole menettänyt ajankohtaisuuttaan lainkaan. Toisena artikkelina lehdessä on Timo Junkkaalan kirjoitus Karismaattinen liike – uudistus vai eksytys. 

 
Artikkelibanneri perussanoma