Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Lauri Nurminen ja Veronika Mäki toivonpuheita-sivustosta: Tällaista apua olisin kaivannut kriisissä

 

Lauri Nurminen ja Veronika Mäki lähtivät pohtimaan, miten kriisiä läpikäyvä ihminen saisi avun mahdollisimman helposti. Syntyi toivonpuheita.fi-sivusto. Kuva: Karoliina Leikkari

Toivonpuheita.fi-sivusto on saanut alkunsa elämänkriisistä. Kahden ihmisen erilaiset kokemukset siitä, mitä on elää ilman toivon näköalaa, loivat pohjan yhteiselle projektille. Nyt mukana myös toivoa Raamatusta.

 

Veronika Mäki ja Lauri Nurminen halusivat lähteä rakentamaan jotain, jota itse olisivat aikanaan kaivanneet. Syntyi toivonpuheita.fi-sivusto, jonka on tarkoitus auttaa kriisissä eläviä ihmisiä ja heidän läheisiään. Se on terapeuttinen työkalu, mutta sen ei ole tarkoitus korvata ammattiapua, vaan toimia ensiaskeleena ammattiavun hakemiseen.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Kun maailma ympärillä romahtaa

Mäen elämä ajautui kriisiin yllättäen. Aviomiehen kaksoiselämä paljastui vain kaksi vuotta häiden jälkeen. Samaan aikaan tuli avioero, määräaikainen työsuhde päättyi ja muutto pois omasta kodista. Kriisin myötä pintaan nousi myös moni muu käsittelemättä jäänyt elämänkolhu. Ahdistus oli niin kova, että kauppareissunkin hoitaminen oli ylitsepääsemättömän vaikeaa.

– Sivusta katsottuna Veronika oli ensin shokissa, hän ei ehkä sisäistänyt, mitä oli tapahtunut. Kun tapahtumat valkenivat, hän lamaantui niin totaalisesti, että puhuminen oli vaikeaa, Nurminen lisää.

On opittava pyytämään apua

On tärkeää oppia puhumaan tunteistaan läheisilleen.
– Kun ymmärsin pyytää apua, sain sitä, Mäki kertoo.

Vaikeassa tilanteessa auttoi se, että Mäki sai apua arkisiinkin asioihin.
– Perheenjäsenten ja ystävien apu oli todella tärkeää. Yksin en olisi selvinnyt, Mäki tunnustaa.

Tie selviytymiseen löytyi nöyrtymisen kautta.
– Noin puolen vuoden päästä tajusin, että myös minä tarvitsen armoa. Minun oli nöyrryttävä näiden asioiden edessä. Silloin aloin löytää Jumalaa uudella tavalla, Mäki kuvailee.

Toivo helposti saavutettavissa

On vaikea päästä eteenpäin, kun voimavarat ovat nollissa. Mäki ei pystynyt kahteen kuukauteen lukemaan Raamattua tai kuuntelemaan ylistysmusiikkia.
– Lähdimme suunnittelemaan sivustoa siitä näkökulmasta, mitä kriisiä läpikäyvä ihminen jaksaa ja voi hyödyntää, Mäki kertoo.

Nurmisella itsellään on 40 vuoden ajalta erilaisia kokemuksia ahdistuksesta.
– Ymmärrän hyvin, että ahdistus voi olla niin kova, että normaalit asiat tuntuvat ylitsepääsemättömiltä. Tiedän, miltä se tuntuu, siksi minun oli helppo tarjoutua avuksi, Nurminen kertoo.
– Kun mieli on taakoittunut, tiedon hakeminen on työlästä. Haluamme herättää toivoa, että tästä voi selvitä, Nurminen jatkaa.

On tärkeää huomata, että kriisi ei kosketa vain yhtä ihmistä, vaan se heijastelee koko perheeseen ja työyhteisöön.
– Sillä oli suuri merkitys, että joku läheinen sanoi, että sinä selviät. Vaikka itse en siihen sillä hetkellä uskonut, se antoi silti toivoa, Mäki muistelee.
– Iltaisin, kun minulla oli voimavaroja, äänitin puhelimeen itselleni tsemppaavia lauseita, joita sitten kuuntelin aamulla, kun minulla ei ollut voimia itseni rohkaisemiseen, Mäki jatkaa.

Useimmat pystyvät kuuntelemaan jotain, vaikka ei jaksaisi lukea. Siksi toivonpuheita-sivustolle on koottu eri aiheisia puheita, jotka antavat toivoa. Puhujat ovat eri alojen asiantuntijoita: Salme Blomster, Seppo Jokinen, Jorma Kalajoki, Saara Kinnunen, Päivi Niemi, Hanna Ranssi-Matikainen, Hanna Kiviniemi, Anna-Liisa Valtavaara ja Petri Välimäki.

Toivoa Raamatusta

Raamattu on myös täynnä erilaisia rohkaisevia kirjoituksia. Terapeuttisten puheiden lisäksi kaksikko on koonnut toivoaraamatusta.fi-sivustolle 200 eri Raamatun jaetta, jotka antavat toivoa ja rohkaisevat. Tekstit on lukenut Markus Bäckman.
– Raamattu sanoo: ”Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” (Jer 29:11) Siksi haluamme jakaa myös toivoa Raamatusta.

– Olen löytänyt itselle tärkeitä Raamatun kohtia, joita hoen ruokkiakseni oikeaa mielenlaatua. ”Älä jätä elämääsi oman ymmärryksesi varaan, vaan turvaa koko sydämestäsi Herraan.” (Sananl. 3:5). Uskon voima kantaa todella vahvasti, siksi on hyvä tuntea aseet vihollisen valtaa vastaan, Mäki puhuu havainnoistaan.

Kaksikko on huomannut, että yhteisöllisyyttä on nykyään vähemmän, siksi apu tulisi olla mahdollisimman helposti saavutettavissa. Sivustolle on koottu myös tietoa eri vertaistuen muodoista. Vertaistuki on tärkeää tervehtymisen kannalta. Oman elämän jakaminen ja toisten vertaisten kokemuksien kuuleminen auttaa jaksamaan arjessa, luo toivoa ja vähentää yksinäisyyden ja epätoivon tunnetta.
– Toivon, että sivusto voi olla avuksi edes yhdelle ihmiselle. On rohkaisevaa kuulla, että joku on löytänyt apua tätä kautta, Nurminen päättää.

 

Aiheet