Lapuan piispa Matti Salomäki tulossa puhujaksi Saaren orpokotijuhlille

 

Piispa Matti Salomäki saarnaa Saaren kirkon orpokotijuhlien päätösmessussa ensi elokuussa. Kuva: © Juha Harju

Parikkalan Saaren kirkon orpokotijuhlat järjestetään 17.–18.8.2024 tunnuksella ”Varjele minua, Jumala”. Juhlille on lupautunut puhujaksi Lapuan piispa Matti Salomäki, jolla on myös oman perhehistoriansa kautta yhteys Parikkalan seurakuntaan

Orpokotijuhlien juuret juontavat 1900-luvun alkuun, jolloin Karjalassa vaikuttaneen hengellisen liikkeen seurauksena syntyi Parikanniemen orpokoti vuonna 1915. Orpokodilla pidettiin neljä kertaa vuodessa juhlia, joista tärkeimmäksi muodostui elokuun puolivälissä pidetyt Orpokotijuhlat.

Nykyään juhlat järjestetään yhteistyönä Parikanniemisäätiön, Parikkalan seurakunnan ja Parikanniemen Ystävät ry:n kanssa, ja niitä on järjestämässä myös suuri joukko vapaaehtoisia talkoolaisia. Ensi elokuussa Orpokotijuhlilla järjestetään myös vanhojen nuorten tapaaminen.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Piispa Matti Salomäellä myös oma yhteys Parikkalaan

Perheensä yhteyksistä Parikkalan seurakuntaan piispa Matti Salomäki kertoo näin:

– Vanhempani asuivat Parikkalassa 1950-luvulla. Isäni toimi seurakunnan nuorisotyönohjaajana, äitini taisi olla opettajana Saarella. Perheen vanhin lapsi syntyi tuolloin. Vieläkin taitaa olla joitakin entisiä nuoria, jotka muistavat noita aikoja. On mukava tavata heitäkin viikonlopun aikana.

Piispa Salomäki on vieraillut Orpokotijuhlilla myös aikaisemmin. Tuosta käynnistään hänelle on jäänyt hyvät muistot.
– Sain vierailla orpokotijuhlilla ystäväni Markku Liukkosen kutsumana. Juhlista jäi mieleen lämmin yhteisöllisyys ja vahva hengellinen eväs sekä voimakas veisuu.

Juhlista jäi mieleen lämmin yhteisöllisyys ja vahva hengellinen eväs sekä voimakas veisuu.

Piispan mielestä herätysliikkeet merkitsevät Lapuan hiippakunnalle rikkautta

Parikanniemisäätiö tekee hengellistä julistustyötä seurakunnissa ympäri maata ja myös Lapuan hiippakunnan alueella.

– Lapuan hiippakunta on vahvaa herätysliikkeiden toiminta-aluetta. Viime kesänä täällä vietettiin neljän eri herätysliikkeen valtakunnallisia kesäjuhlia. Herätysliikkeiden väki on kantamassa myös vastuuta seurakuntien päätöksenteossa ja kaiken kaikkiaan seurakuntaelämässä. Ne tuovat monenlaista rikkautta ja maallikkoaktiivisuutta alueelle, Salomäki kuvaa herätysliikkeiden toiminnan merkitystä omassa hiippakunnassaan.

Piispa Salomäki saarnaa Orpokotijuhlien päätösmessussa

Matti Salomäki saarnaa Saaren kirkon orpokotijuhlien päätösmessussa sunnuntaina 18.8.2024. Mitä on siis odotettavissa?

– Evankeliumissa kerrotaan miehestä, jolla oli ollut sairaus jo lapsuudesta lähtien. Siinä pohditaan myös syyllisyyskysymystä. Ne ovat varmasti myös tämän päivän kysymyksiä lapsille, joilla on ollut hankala lapsuus tai jotka ovat syystä tai toisesta menettäneet yhteyden vanhempiinsa. Tästä saarna voisi lähteä rakentumaan. Tervetuloa messuun myös minun puolestani! toivottaa piispa Salomäki kaikille Parikanniemen työn ystäville, niin vanhoille kuin uusille Orpokotijuhliin osallistujille.

Orpokotijuhlien ohjelmaan ja muihin puhujiin voi tutustua osoitteessa www.orpokotijuhlat.fi.