Lapsille suunnatun sanoituskilpailun voittajat selvillä – Lasten virsikirjaan kaksi uutta laulua

 

Lasten ja nuorten keskuksen järjestämän sanoituskilpailun voittivat 8-vuotias Vilja Sihvonen (vas.) ja 10-vuotias Frank Haahtela. Kuvat: Karoliina Sihvonen ja Heidi Haahtela

Lasten virsi saa kaksi uutta upeaa kappaletta. 8-vuotiaan Vilja Sihvosen sanoitus Pieni Orava ja 10-vuotiaan Frank Haahtelan sanoitus Sinä annat vapauden valittiin voittajiksi monen hyvän ehdokkaan joukosta.

Lasten virsi uudistuu noin kymmenen vuoden välein ja ensi vuoden laitosta varten Lasten ja nuorten keskus järjesti lapsille suunnatun sanoituskilpailun. Laulutekstejä saapui keväällä 2021 järjestetyn kilpailun aikana mahtava määrä, peräti 34. Kilpailuun saapuneista teksteistä valittiin 10 finaaliin.

– Jee! Aika iloinen fiilis nyt, iloitsee Vilja.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

– Mun lempieläin on orava ja nyt tykkään myös koirasta paljon, kun meillä on oma koira. Kettu ja orava ovat kavereita laulussa, kun se vaan tuli mun mieleen. Inspiraatio tuli siitä, kun kirjoitin ekan lauseen, jossa “orava taivaltaa yksin” ja mietin että sille voisi löytyä laulussa kaveri.

Frankin sanoitus syntyi korona-ajan musisoinnin lomassa. Hän teki sanoitusta useampaan otteeseen ja viilasi sitä pitkään. Sanoittajista Frankin suosikkeja ovat Juha Tapio ja Eppu Normaali.

Kilpailun voittajat valitsi lasten raati ja aikuisten raati, eli Lasten virren toimituskunta. Kolmanneksi kilpailussa sijoittui 7-vuotiaan Lilja Ojapellon Pääsiäisen ihme. Pieni orava oli erityisesti lasten raadin suosikki. Eläinaihe oli raadin mielestä kiva, laulu iloinen, tarinallinen laulu toimi hyvin, metsä herätti kivoja mielikuvia ja laulu oli sopivan mittainen.

– Arki on mukana laulussa mm. kun äiti sanoo ”nyt nukkumaan”, ystävyys-teema on tärkeä ja se, että myös sellaisten kanssa voi olla kaveri, jota ajattelee vihollisekseen, raati perustelee päätöstään.

Lasten raati kokoontui 8. syyskuuta valitsemaan omat suosikkinsa sanoituksista. Raati painotti valinnoissaan esimerkiksi sitä, että sanat ovat järkevät, laulua on kiva laulaa, se sopii kaikenikäisille ja siinä on hyvä sanarytmi, riimit ovat toimivia ja laulun aihe pysyy samana. Lasten raadissa oli mukana jäseniä Helsingistä, Kuopiosta, Kuusamosta, Lappeenrannasta, Maskusta, Varpaisjärveltä, Pieksämäeltä, Seinäjoelta, Tampereelta ja Tuusulasta.

Lasten raadin valintojen jälkeen myös aikuisten raati, Lasten virren toimituskunta, kokoontui kertomaan omat huomionsa. Sinä annat vapauden oli aikuisten raadin selkeä suosikki, joten se kiri loppupisteissä Pieni Orava -kappaleen kanssa ykkössijalle. Aikuisten raati tykkäsi Sinä annat vapauden -sanoituksessa erityisesti kertosäkeen sanomasta. Sanoitus oli raadin mielestä poikkeuksellisen valmis ja syvällinen ja tekstin aihe hyvä myös aikuisille.

Seuraavaksi voittajatekstit sävelletään lauluiksi ja julkaistaan seuraavassa Lasten virsi -kirjassa, joka ilmestyy näillä näkymin joulukuussa 2022. Kuunneltavina versioina ne tulevat löytymään ainakin Lasten virren äänitteeltä.