Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Lapsen on vaikea kertoa yksinäisyydestä

 

Mannerheimin lastensuojeluliiton juuri julkaistun vuosiraportin mukaan lasten ja nuorten yksinäisyys on yhä näkyvämpi ongelma. Lasten ja nuorten puhelinta ja nettiä koskevan raportin mukaan vapaaehtoiset päivystäjät vastasivat vuonna 2010 yli 43 000 yhteydenottoon.

Aikaisempiin vuosiin verrattuna puheluiden kestot ovat pidentyneet ja testauspuheluiden määrä on vähentynyt. Eniten puhelimeen soittavat 12-14-vuotiaat lapset. Tuoreesta raportista käy ilmi, että 10 prosenttia kaikista puheluista liittyy yksinäisyyteen.

Raportin mukaan ulkopuolelle jäävien lasten on myös vaikea kertoa yksinäisyydestään edes lähimmille aikuisille. Lapset eivät myöskään usko, että, että aikuiset voisivat heitä auttaa.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Erityisesti 15-17 -vuotiaiden yhteydenotoissa kuulee sen, kuinka se satuttaa, kun ei ole kavereita, keiden kanssa jakaa pettymykset ja ilonaiheet. Yksinäisyys alkaa muokata minäkuvaa sekä käsitystä koko maailmasta, kertoo Lasten ja nuorten puhelimen ja netin päällikkö Tatjana Pajamäki-Alasara.

MLL toteuttaa myös Kaikille Kaveri -hankkeen, jossa tukioppilaita ja kummioppilaita koulutetaan tukemaan yksinäisiä oppilaita löytämään kavereita. Lisäksi hankkeessa kehitetään koulujen välituntitoimintaa. Hanke toteutetaan Yhteisvastuukeräyksen 2011 tuotolla.

Yksinäisyys entistä tiedostetumpaa

Hyvinvointitutkimuksen professori Juho Saaren mukaan yksinäisyys sinänsä ei ole lisääntynyt. Kyse on ennemminkin ilmiön voimakkaammasta tiedostamisesta.

-Yksinäisyyttä kokevat tuovat tilanteensa yhä useammin esille, koska yksinäisyys priorisoidaan ongelmalistassa korkeammalle kuin ennen. Toisaalta myös internet on avannut uudenlaisen ikkunan yksinäisten maailmaan ja näin tuonut ilmiötä näkyvämmäksi, Saari analysoi.

– Koulutoiminnalla on yksinäisyyden lievittämisessä tärkeä merkitys, millaisia osallistavia toimintoja koulu pystyy tarjoamaan. Pohjimmiltaan tässä on kyse on lasten ja nuorten yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta. Lapsetkin ovat jo hyvin tietoisia sosiaalisista statuksista ja symboleista ja käyttäytyvät sen mukaan, Saari toteaa.

 
artikkelibanneri Uusi Tie