Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Lapinlahden seurakunnassa ”testataan” alkoholitonta ehtoollisviiniä

 

Lapinlahden seurakunnan ehtoollisjumalanpalveluksissa siirrytään käyttämään vain alkoholitonta viiniä syyskuun alussa. Samassa yhteydessä siirrytään myös gluteenittomaan ehtoollisleipään, raportoi Savon Sanomat.

– Pääsyy on se, että onko viisasta jakaa lapsille viiniä. Toinen syy on se, että kaikille ei alkoholi ja tavallinen leipä käy, mutta kaikille käy alkoholiton ja gluteeniton, kertoo kirkkoherra Lauri Jäntti.

Muutos on kokeiluluontoinen ja kokeiluaika kestää vuoden.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Pohdiskelemme sitä, tuntuuko alkoholiton viini ihmisistä samalta kuin vanha vaihtoehto. Mutta nyt valittu tapa on yksinkertainen ja helpompi, Jäntti perustelee.

Lapinlahden seurakunnan toimintaan kuuluvien yksityis- ja laitosehtoollisien yhteydessä voidaan kuitenkin edelleen käyttää myös alkoholipitoista ehtoollisviiniä säilyvyyden takia, kertoo Savon Sanomat.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Aamenesta öylättiin -sivuston mukaan ehtoollisviininä käytetään Jeesuksen käskyn mukaan viinirypäleistä valmistettua viiniä. Kaikki vanhat, perinteiset kirkkokunnat, joiden traditio ulottuu alkukirkkoon ja Kristukseen asti, käyttävät ehtoollisella ainoastaan viiniä. Ehtoollisviininä ei käytetä muita juomia. Piispainkokouksen päätöksen mukaan viinipuusta saatu viini voi olla joko punaviiniä tai valkoviiniä. Ehtoollisviini voi olla myös alkoholitonta.

 

 
Artikkelibanneri perussanoma