Sisäministeri Räsänen Radio Deille: ”Hallituksessa tekemisen meininki”

 

Radio Dein ajankohtaistunnin torstaina haastatteleman sisäasianministeri Päivi Räsäsen johtama ministeriö on yhteisrintamassa usean muun ministeriön kanssa alkoholin haittojen vähentämiseksi Suomesta. Räsänen on tyytyväinen hallituksen määrätietoisuuteen tärkeäksi kokemassaan asiassa. Sisäasianministeriön niin kutsutun sisäisen turvallisuuden ohjelman laatiminen on loppuvaiheessa. Se julkistetaan toukokuun aikana.

– Ainakin koko sinä aikana, kun itse olen politiikassa mukana (17. vuosi kansanedustajana), niin varmasti sitä tekemisen meininkiä on tällä hetkellä kaikkein eniten. Meillä on hyvin vahva yhteinen tahtotila hallituksen sisällä monen ministeriön kesken. Asialle täytyy tehdä jotain, Räsänen sanoo.

Alkoholista on noussut – oikeastaan nostettu – julkinen keskustelu, johon ovat osallistuneet Räsäsen lisäksi niin peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson, Elinkeinoelämän Valtuuskunnan johtaja Matti Apunen kuin monet kansalaisjärjestötkin. Hallituksen motivaatiota kuvaa talkoisiin tarttuneiden ministeriöiden määrä.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

– Haluan mainita myös liikenneministeriön , jossa on hyvin vahvasti haluttu puuttua alkoholin aiheuttamiin liikennerikkeisiin. Myös opikeusministeriö on tässä rintamassa mukana, sisäministeri valottaa.

Hallitusohjelmassa on monia eri kirjauksia siitä, miten alkoholipolitiikkaa halutaan terävoittää. Keinoina on mainittu ainakin hintapolitiikka – käytännössä alkoholiveron korottaminen -, alkoholimainonnan rajoittaminen ja saatavuuteen vaikuttaminen. Räsänen ehti vatkata käyntiin jo pienimuotoiseen myrskyn esittämällä, että ravintoloiden aukioloaikoja voitaisiin rajoittaa aamuyön tunneista päin. Pohdittavana on myös se, että minkä vahvuista alkoholijuomaa missäkin myydään.

Alkoholilainsäädännön uudistaminen on sosiali- ja terveysministeriön tonttia, mutta se on Räsäsen mukaan samassa linjassa sisäisen turvallisuuden ohjelman valmistelun kanssa. Hän on tuloksista optimistinen, mutta muistuttaa alkoholihaittojen vähentämisessä olevan vielä yhden tärkeän ulottuvuuden, jonne politiikka ei ulotu.

– Kyllä minä uskon, että tässä syntyy tulosta. Mutta sitten se, mikä on kaikkein vaikein vaikuttamiskohde, ovat ihmisten asenteet. Sitä ei pysty pelkästään hallituksseta käsin tekemään. Siinä tarvitaan koko kansalaisyhteiskuntaa: järjestöjä, mediaa, seurakuntia, tavallisia kansalaisia, isiä ja äitejä. Jollain lailla sellaisesta humalajuomisen ihannoimisen kulttuurista meidän pitäisi päästä eroon.

Koko perheen vappu Helsingin sydämessä

Vappu ja sihijuoma kuuluvat yhteen, eikä kyse ole valitettavasti yksinomaan – tai edes pääasiassa – simasta. Vappupäivänä on tarjolla kuitenkin muutakin, kun humalahakuista juomista. Nokkelikko puhuisi Jumala-hakuisesta huomisesta. Kristittyjen yhteisessä, klo 11:stä 16:een kestävässä, koko perheen ”Koko perheen vappu 2012” -vapputapahtumassa  kuullaan puheita ja hengellistä musiikkia sekä nautitaan yhdessäolosta ja virvokkeista. Myös sisäasiaiministeri huomioi tapahtuman pitämällä puheen.

– Olen ollut muutaman kerran aikaisemminkin mukana. Olen ollut omien perheenjäsenten kanssa Jeesus-marssilla ja ainakin kerran aikaisemmin olen ollut myös puhumassa. Ajattelen, että tuo perinteeksi muodostunut vapputapahtuma marssin kanssa on tieyllä lailla iloinen kristittyjen yhteinen kokoontuminen ja myös tietynlainen todistus kaupungille. Ajattelen, että tämä on ihan hieno perinne, jossa pidetään evankeliumin sanomaa hyvin avoimesti ja julkisesti esillä.

Puheen Räsänen aikoo pitää perheestä. Puolilta päivin alkavaan Jeesus-marssiin osallistumisesta hän ei ole vielä aikataulusyistä varma, mutta sekin on hänelle tuttu tapa temmata Jumalansa puolesta.

– Minusta on ollut mukavaa sekin, että perheteema on vahvasti tässä mukana. Tapahtuma on päiväsaikaan ja varmasti lapsille myös sellainen mukava tilanne. Muistan, että itse olen joskus ollut ilmapallojen ja lastenvaunujen kanssa ilmapalloinemme siellä liikenteessä.

Radio Dei lähettää tapahtumasta suoraa lähetystä tiistaina 1.5. klo 11:n ja 14:n välisen ajan.

 

 

 

 

 
Dei, Viikon debatti, artikkeliban. (2/2) 14.9.- MJa