Langinkosken nuorisotyöntekijöiden irtisanomista puidaan KHO:ssa

 

KHO ratkaisee

Yhteistyöstä naispappien kanssa kieltäytyneet kirkon nuorisotyöntekijät vaativat irtisanomisensa purkua korkeimmassa hallinto-oikeudessa. KHO antanee päätöksen Langinkosken seurakunnan ja nuorisotyöntekijöiden kiistaan touko-kesäkuussa.

Keski-ikäinen aviopari irtisanottiin nuorisotyönohjaajan tehtävistään Kotkan Langinkosken seurakunnasta kaksi vuotta sitten. Nuorisotyönohjaajat olivat kieltäytyneet osallistumasta naispapin toimittamiin jumalanpalveluksiin omantunnon syihin vedoten. Nuorisotyöntekijät pitävät naispappeutta Raamatun vastaisena.

Langinkosken tapaus on ensimmäinen, jossa kirkon työntekijät on erotettu virastaan lopullisesti, koska he vastustavat naispappeutta. Aiemmin työntekijöitä on irtisanottu vain määräajaksi.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Varoitusten jälkeen lopulliseen irtisanomiseen johti kieltäytyminen esirukoustehtävästä rippikoululaisten vanhemmille suunnatussa jumalanpalveluksessa vuoden 2009 alussa. Nuorisotyöntekijät sanoivat KHO:n istunnossa sopineensa jumalanpalvelusta toimittavan naispapin kanssa etukäteen, että heidän tilalleen järjestetään sijaiset isosten joukosta.

– Jos olisi ollut miespastori, olisimme tehneet tehtävän, ja se olisi ollut rakas tehtävä, nuorisotyönohjaajamies kertoi oikeudessa torstaina.
Ohjaajien mielestä työnantaja on syrjinyt heitä, eivätkä he naisia.

Seurakunnalta ”ei” työvuorojärjestelyille

Langinkosken seurakunta katsoo, että nuorisotyönohjaajien kuuluu osallistua omille rippikoululaisille tarkoitettuihin tapahtumiin. Langinkosken kirkkoherra Jukka Lopperi ei salli työvuorojen erityisjärjestelyjä naispappien toimittamissa jumalanpalveluksissa.

Nuorisotyönohjaajia pyydetään Langinkoskella 1-3 kertaa vuodessa osallistumaan jumalanpalvelukseen.
Seurakunnan mielestä kieltäytyminen jumalanpalveluksista, joissa on naispappi, on kirkon linjauksen vastaista.

– Naispappeihin liittyvää syrjintää ei saa tapahtua kenenkään työntekijän taholta, sanoi Lopperi oikeudessa.

Jukka Lopperi on ollut kirkkoherrana Langinkosken seurakunnassa vuodesta 2006. KHO:n päätös asiaan on luvassa touko-kesäkuussa.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)