Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Lakivaliokunnan Östman äänestystuloksesta: Tappio puolueelle ja yhteiskunnalle

 

Kansanedustaja ja lakivaliokunnan jäsen Peter Östmanin (kd.) mukaan eduskunnan äänestystulos avioliittokysymyksessä on tappio kristillisdemokraateille poliittisena puolueena, mutta ”tappio myös Suomen yhteiskunnalle”.

– Tällä tulee olemaan merkittäviä vaikutuksia pidemmällä aikajänteellä. Perhekäsitys muuttuu totaalisesti. Avioliitto ei ole sama instituutio kuin se on ollut ja saanut olla satoja vuosia, Östman kommentoi Seurakuntalainen.fi:lle.

Pian äänestyksen jälkeen Seurakuntalaiselle haastattelun antanut Peter Östman sanoi, että päällimmäisenä mielessä on pettymyksen tunne.

– Taistelu on ollut pitkä ja me hävisimme sen, hän toteaa.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Tästä huolimatta olemme KD:ssa vahvasti sitä mieltä, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto ja haluaisimme sen sellaisena säilyttää.

Seuraavalle kaudelle jää vielä työtä

Asia etenee ensi viikolla jatkovalmisteluun Suureen valiokuntaan, jonka jälkeen eduskunta äänestää asiasta uudestaan. Östman arvioi, että äänestystulos on samansuuntainen kuin tänään. Uuden avioliittolain voimaanastumispäiväksi suunnitellaan maaliskuun ensimmäistä päivää 2017. Koska uudistus koskettaa useita lakea, seuraavankin kauden hallitus ja eduskunta joutuvat punnitsemaan erilaisia näkökohtia. Onko sukupuolineutraalin avioliiton voimaanastuminen sittenkään vielä varmaa?

– Ainut, mikä voisi sen muuttaa, on, jos seuraava hallituskokoonpano sanoisi, etteivät he aio toteuttaa tätä lakia, vaan vanha jää voimaan.

Östman näkee kuitenkin, että tämänpäiväinen äänestys sitoo ainakin eettisesti seuraavaa hallitusta.

– Tulkintoja on erinäköisiä. On vaikea arvioida, miten tässä lopulta käy, mutta pelkään pahoin, että tämä taistelu avioliittokäsityksestä on nyt tässä.

Adoptio-oikeutta ei sittenkään vielä ratkaistu?

Toteutuuko uusi avioliittolaki sitten sellaisenaan kuin kansalaisaloitteessa esitettiin vai voiko esimerkiksi adoptio-oikeuksiin tulla muutoksia?

– Minun tulkintani mukaan ne pykälät, joista tänään äänestettiin, toteutuvat sellaisenaan. Mutta mitä muita lakeja se koskee, kuten adoptiolakeja ja transsukupuolisten oikeuksia, niitä asioita tuodaan päätettäväksi seuraavalla hallituskaudella. Ne asiathan ovat vielä auki.

Eli adoptio-oikeutta ei vielä ratkaistu?

– No näin minä sen tulkitsen.

Peter Östman epäilee, että vain murto-osa kansanedustajista on perehtynyt yksityiskohtaisesti lakivaliokunnan mietintötekstiin.

– Minun on tietysti vaikea sanoa muiden puolesta, mutta pelkään pahoin, että monen kohdalla yleinen mielipide on vaikuttanut enemmän kuin mietintöteksti.

Kristillisdemokraateille avioliitto on ollut kynnyskysymys. Lähteekö puolue hallituksesta äänestyksen myötä?

– Tämän on kansalaisaloite, se ei tullut hallituksen esityksenä. Meillä on puoluevaltuusto huomenna, ja siinä varmasti keskustelemme asian tiimoilta. On liian ennenaikaista keskustella, miten kristillisdemokraatit tekevät, Östman sanoo.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie