Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Laki pakottaa pastorit eläkkeelle Nigeriassa

 

Kirkko Abujassa, Nigeriassa. Kuva: Istockphoto

Uusi laki velvoittaa pastorit jäämään eläkkeelle virastaan 70-vuoden iässä tai eroamaan 20 virassaolovuoden jälkeen. Uusi laki koskee jopa 90 prosenttia evankeelisten seurakuntien pastoreista.

Reilu viikko sitten Enoch Adeboye, joka johti suurta, viiden miljoonan jäsenen seurakuntaa (Redeemed Christian Church of God) Nigeriassa erosi virastaan. Asiasta uutisoi Christianity Today. Eroilmoituksessaan Adeboye viittasi uuteen hallintolakiin, jonka mukaan yli 70-vuotiaiden seurakunnan johtajien on jäätävä eläkkeelle. Eläkkeelle jäävä ei myöskään saa nimittää seuraajakseen ketään perheenjäsenistään. Lain mukaan virassa voi olla sama henkilö enintään 20 vuotta. Laki koskee voittoatavoittamattomien seurakuntien ja järjestöjen johtajia ja perustajia. Adeboye on 74-vuotias ja hän on johtanut megaseurakuntaansa vuodesta 1981.

Laki, jonka tarkoitus on taata organisaatioiden taloudellinen vastuuvelvollisuus, astui voimaan lokakuussa 2016. Mikäli laki toteutuu kokonaisuudessaan, jopa 90 prosenttia pastoreista joutuu jättämään tehtävänsä. Länsiafrikkalaisessa Nigerian valtiossa on useita pieniä ja suuria seurakuntia, joiden johtajia ja perustajia uusi laki koskee.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Rajoitukset ovat herättäneet paljon arvostelua, mutta osa ihmisistä näkee myös, että uudet rajoitukset vaikuttavat seurakuntien parhaaksi.

Vanhoissa kirkkokunnissa, kuten katolilaisessa ja anglikaanikirkossa on jo nyt voimassa rajoituksia seurakuntien johtajien virassaololle.

 

Aiheet