Lähimmäisenä toimiminen vähentää vanhusten yksinäisyyttä

 

Elina Lamminmäki luotsaa Ollaan Ihmisiksi -hanketta. Kuva Sari Savela

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala totesi Kirkon diakonian päivien avauspuheessa 22.9., että vanheneminen altistaa turvattomuuden kokemukselle.

Ollaan Ihmisiksi! -hankkeen projektipäällikkö Elina Lamminmäki yhtyy Kallialan näkemykseen.

– Moni vanhus potee yksinäisyyttä ja on vankina omassa kodissaan. Kunnan tarjoama kotipalvelu tyydyttää vanhusten perustarpeita, mutta yksinäisyyteen se ei tuo ratkaisua.

IK-opisto Neliöb. 19.2.-3.3.

Ollaan Ihmisiksi! -lähimmäispalveluhankkeen tehtävänä on lievittää pääkaupunkiseudulla asuvien vanhusten yksinäisyyden ja turvattomuuden tunnetta. Työtä tehdään yhdessä vapaaehtoisten kanssa. Ollaan Ihmisiksi! -lähimmäispalveluhanke järjestää ikäihmisille matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja viriketoimintaa. Lisäksi hankkeen työntekijät tapaavat yhdessä koulutettujen vapaaehtoisten kanssa sairaita ja yksinäisiä vanhuksia. Raha-automaattiyhdistyksen tukema hanke on osa Suomen Raamattuopiston toimintaa.

Hengellisiä tarpeita unohtamatta

Lamminmäki on työssään huomannut, että seurakunnilla on nykyään vähemmän resursseja vanhusdiakoniaan kuin ennen. Selvästi on tarvetta kolmannen sektorin toimijalla. Kaupungilta ja Seurakunnistakin tulee yhteydenottoja, josko Ollaan Ihmisiksi! -hankkeen vapaaehtoiset voisivat vierailla tarvitsevien vanhusten luona.

Vanhuksilla on myös hengellisiä tarpeita, jotka pitäisi ottaa huomioon. Kristillisyys on luonteva osa Ollaan Ihmisiksi! -lähimmäispalveluhanketta. Toiminnan perustana on kristillinen ihmiskuva. Kristillisiä arvoja ei kuitenkaan tyrkytetä, mutta hengellisistä asioista on lupa puhua. Lisäksi vanhuksen toiveesta vapaaehtoinen voi rukoilla vanhuksen puolesta tai yhdessä tämän kanssa.

Yhteistyöllä lisää vapaaehtoisia

Ollaan Ihmisiksi! -hankkeella on alkamassa yhteistyöprojekti Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) kanssa. Mukana on myös Helsingin tuomiokirkkoseurakunta. Toimijat järjestävät yhdessä vapaaehtoisten rekrytointikampanjan. Kampanjan info ja rekrytointivideon ensi-ilta pidetään Luther-kirkossa jumalanpalveluksen jälkeen sunnuntaina 16.10.