Lähetysseuran Hope Fund -rahaston kautta voi kompensoida matkustuksesta aiheutuvia päästöjä

 

Puita istuttamalla torjutaan ilmastonmuutosta Tansaniassa. Kuva: Kirkon kuvapankki / Erne Hakala

Suomalaiset voivat nyt kompensoida matkustamisesta johtuvia päästöjään Suomen Lähetysseuran Hope Fund -ilmastorahaston kautta. Kompensaatio toteutetaan istuttamalla puita Tansanian Kishapuun ja Nepalin Udaypuriin.

Kompensaatiomaksua käytetään puiden istuttamisen lisäksi myös muuhun ilmastotyöhön, kuten puuta säästävien liesien valmistamiseen ja ympäristökasvatukseen. Työtä tehdään yhdessä paikallisten järjestöjen ja kyläyhteisöjen kanssa.

– Ilmastonmuutoksen vaikutukset koskettavat eniten maapallon köyhimpiä alueita. Kun päästöjä kompensoi Hope Fundin kautta, voi kompensoinnin lisäksi tukea kehitysmaiden ihmisten sopeutumista ilmastonmuutokseen, sanoo Hope Fundin projektipäällikkö Ruusa Gawaza Lähetysseurasta.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Puut parantavat sekä ilmaa että elinolosuhteita

Puiden istuttamisesta on hiilidioksidin sitomisen lisäksi myös muuta hyötyä. Puut parantavat ihmisten elinolosuhteita tarjoamalle suojaa ja ruokaa. Ne myös lannoittavat maaperää luonnollisesti.

– Lisäksi puut tarjoavat toimeentulon lähteitä, kuten mehiläistarhausta,

Gawaza kertoo Lähetysseuran istuttaneen Tansaniaan viime vuoden aikana noin 13 hehtaaria metsää, ja hankkeesta on hyötynyt jo yli 6 500 ihmistä.

– Nepaliin taas olemme istuttaneet puolen vuoden aikana yli 5 000 puuta, ja hankkeesta on hyötynyt yli 2 000 ihmistä. Suunnitelmissamme on kasvattaa näitä hankkeita ja aloittaa työtä myös uusilla alueilla, Gawaza sanoo.

Päästölaskuri kertoo hyvitettävän summan

Hope Fundin päästölaskurin avulla sekä yksityiset ihmiset että organisaatiot voivat laskea auto-, bussi-, juna-, laiva- ja lentomatkojen sekä niihin liittyvien hotelliyöpymisten kasvihuonekaasupäästöjen määrän. Laskuri kertoo myös tarvittavan kompensaation hinnan, jonka voi maksaa Hope Fundille. Tarvittavan kompensaation määrä ja hinta perustuvat ulkopuolisen konsultin tekemään tutkimukseen Tansanian metsityshankkeen hiilensidontakapasiteetin määrästä. Erilaisten matkustusmuotojen päästömäärät perustuvat VTT:n LIPASTON (Suomen liikenteen pakokaasupäästöjen ja energiankulutuksen laskentajärjestelmän) tietoihin.

Hope Fundin verkkosivujen mukaan sen ero muihin päästökompensaatiorahastoihin verrattuna on eettisyys. Ympäristön tilasta huolissaan oleva yritys voi olla varma, että päästöt kompensoidaan Hope Fundin kautta eettisesti. Kaikki metsityshankkeet lähtevät paikallisten kumppaneidemme tarpeista, joiden kanssa olemme tehneet töitä jo vuosikymmeniä. Emme tavoittele voittoja.