Kuuban evankelikaalit tyytymättömiä uskonnonvapauteen – perustivat evankelisen allianssin

 

Katukuvaa Kuuban pääkaupungista Havannasta. Kuva: Falkenpost/Pixabay

Seitsemän protestanttista kirkkokuntaa perusti Kuuban evankelisten kirkkojen allianssin 11. kesäkuuta. Mukana ovat maan viisi suurinta protestanttista kirkkoa.

Kuuban suurimmat evankeliset (evangelical) kirkot ovat perustaneet uuden evankelisen allianssin. Tunnustukseltaan nämä kirkot edustavat muun muassa baptismia, metodismia ja helluntailaisuutta. Asiasta kertoo kristillinen ihmisoikeusjärjestö Christian Solidarity Worldwide (CSW).

”Päällimmäinen syy tämän allianssin luomiseen on se, että kirkkomme eivät koe Kuuban kirkkojen neuvoston (Cuban Council of Churches, CCC) edustavan meitä viranomaisten ja kuubalaisten edessä sekä myös halu toimia yhdessä raamatullisten arvojen puolustamiseksi”, julkilausumassa sanotaan.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

CSW:n mukaan CCC:llä on läheiset suhteet maan hallituksen kanssa, ja se yleensä tukee sitä julkisesti. CCC on myös CSW:n mukaan jatkuvasti vähätellyt uskonnonvapauden loukkauksia Kuubassa.

Seurakunnan johtajat eivät päässeet poistumaan maasta

Pian allianssin perustamisen jälkeen Kuuban valtion viranomaiset estivät kolmen evankelisen seurakunnan johtajan lennot Kuubasta Yhdysvaltoihin 13. ja 14. kesäkuuta. CSW:n mukaan heidän oli tarkoitus osallistua Washingtonissa uskonnonvapautta käsittelevään tapaamiseen.

Maastapoistumiskiellon kohteena olevista kaksi, helluntaikirkon Moises de Prada ja Evankelisen liiton Leon Baez, kuuluivat Kuuban evankelisen allianssin perustajajäseniin.

”Maamme siirtolaislain mukaan lähtö Kuubasta on kielletty ainoastaan niiltä alueellamme asuvista, joilla on meneillään rikostutkinta tai niissä tapauksissa, jotka liittyvät kansalliseen turvallisuuteen – – En usko, että nämä koskevat minun tapaustani. Minua vastaan ei ole vireillä oikeusprosessia. En pidä itseäni uhkana synnyinmaani turvallisuudelle”, Leon Baez kertoi julkilausumassa 15. kesäkuuta.

Uskonnonvapauden puolustaja vapautui vankilasta

Uskonnonvapauden puolustajat saivat hiljattain myös hyviä uutisia, kun kuubalainen uskonnonvapausaktivisti Ricardo Fernandez Izaguirre vapautettiin vankilasta 19. heinäkuuta. Izaguirre oli pidätettynä seitsemän päivän ajan Kuuban pääkaupungissa Havannassa.

”Tämä kokemus antoi minulle mahdollisuuden tuntea sellaista, mistä minulla ei ollut mitään aavistusta. Minun täytyi seistä monta kertaa vankien ja poliisien välissä, sillä vartijat löivät vankeja usein, enkä sallinut sen tapahtua. Moni vangeista oli siellä epäoikeudenmukaisesti tuomittuna ja mielivaltaisten lakien vuoksi”, Izaguerre kertoi CSW:lle.

 
artikkelibanneri Uusi Tie