Kumbe ja Xaris juhlivat pyöreitä vuosia

 

Juhlanäytöksessä nähdään muun muassa Kumben teos \”Yksinäisyys\”. KUVA: TEATTERI KUMBE

Teatteri Kumbe ja tanssiryhmä Xaris Finland juhlistavat tänään pyöreitä vuosiaan yhteisellä Askeleita-juhlanäytöksellä Espoossa. Kumbe täyttää kaksikymmentä ja Xaris kymmenen vuotta. Molemmat kristilliset taideryhmät näkevät tehtäväkseen seurakuntien ja kristillisten järjestöjen palvelemisen.

Swahilinkielinen sana ”Kumbe” voitaisiin kääntää ilmaisuilla ”mitä kummaa”, ”mitä ihmettä”. Teatteri Kumben perustaja Janne Hassinen toi sanan mukanaan Tansaniasta, jossa hän oli lähetystyössä.

– Varsinkin alkuaikoina se kuvasi ryhmän asennetta. Meillä oli sellainen julistuksellinen näkökulma, että haluamme houkutella yleisöä pohtimaan hengellisiä kysymyksiä ”mitä kummaa” -tyyppisellä asenteella ennemmin kuin, että olisimme suoraan tykittäneet vastauksia, kertoo Kumben taiteellinen johtaja Antti Sevanto.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Alusta asti teatterissa mukana ollut Sevanto kertoo, että perusajatus on säilynyt samana. Tärkeimpänä tehtävänä hän näkee seurakuntien ja lähetysjärjestöjen palvelemisen.

– Ohjelmistossamme korostuvat hengellisen elämän aiheet, kristinuskoa sivuavat aiheet, lähetystyö, kansainvälisyys ja oikeudenmukaisuus.

Kumbe työllistää tällä hetkellä osa-aikaisesti kahdeksan ammattilaista. Lisäksi Kumbella on harrastajaryhmä.

Sanomallista tanssitaidetta

Tanssiryhmä Xaris Finland syntyi kymmenisen vuotta sitten kansainvälisen Xaris Dance Companyn pohjalta. Sana Xaris on tyylitelty muoto kreikankielen lahjaa tarkoittavasta sanasta kharis (χαρις). Xaris on tällä hetkellä ainoa kokonaan ammattilaistanssijoista koostuva seurakuntien piirissä toimiva kristittyjen tanssijoiden ryhmä. Kumben tapaan myös Xariksella on harjoittelijaryhmä.

– Meillä on selkeä visio, että pidetään kristillistä sanomaa ja näkökulmaa tanssitaiteessa yllä, Xaris Finlandin perustajajäsen Titta Tunkkari kertoo.

Tunkkarin mukaan taide voisi auttaa seurakuntia, kun ne etsivät keinoja olla relevantteja tässä päiväsää ja täyttää tyhjiä kirkkojaan.

– Ihmiset ovat elämyshakuisempia. Yhteiskuntamme opettaa meidät siihen. Elämyksen kieli on se, mitä monet ihmiset tällä hetkellä kuuntelevat. Siitä voidaan olla monta mieltä, onko se hyvä vai huono asia. Mutta me emme voi muuttaa tätä aikaa, vaan meidän pitää puhua sillä kielellä, jota ihmiset ymmärtävät.

– Taiteella on iso mahdollisuus pysäyttää ihmiset elämyksen äärelle ja sitä kautta tuoda Sanaa ihmisten ulottuville, jos he eivät tule kuuntelemaan, kun joku puhuu tai lue Sanaa itse, Tunkkari sanoo.

Teatteri Kumben ja Xaris Finlandin Askeleita-juhlanäytös esitetään Espoon Sellosalissa 27.5. klo 18.30.

 
artikkelibanneri Uusi Tie