Kuka pelastaa minut syvistä vesistä?

 

Elämän raastavimmat haaksirikot vievät kysymään: Rakastaako minua kukaan? Kuka voi pelastaa minut kaiken sen jälkeen, mitä olen tehnyt?

Oletko sinä kokenut elämässäsi epäreilua kohtelua? Oletko joutunut myrskyn silmään vaikean ihmissuhteen, onnettomuuden tai sairauden vuoksi? Ehkä tunnet tehneesi elämässäsi jonkin väärän valinnan. Useimmat meistä joutuvat jossakin vaiheessa näkemään, että elämässä ei ole vain tyyniä vesiä.

Tämän koki konkreettisella tavalla joukko pakolaisia, jotka olivat yöllä veneessä matkalla Turkista Kreikkaan. Yhtäkkiä huomattiin, että 7-vuotias tyttö oli kadonnut eikä häntä löydetty mistään. Hän oli pudonnut mereen. Hetken kuluttua tyttö kuitenkin istui taas veneessä. Hän kertoi, että valkopukuinen mies oli tullut ja nostanut hänet veneen kyytiin.

IK-opisto Neliöb. 19.2.-3.3.

Pakolaisten vene rantautui Kreikan puolelle. Rannalla he kohtasivat miehen, joka alkoi lukea heille Raamattua nuotion ääressä. Hän luki Matteuksen evankeliumista kohdan, jossa Jeesus kävelee veden päällä myrskyävällä järvellä ja nostaa vajoamassa olevan Pietarin ylös. Kuultuaan kertomuksen tyttö huudahti: – Tuo oli se mies, joka pelasti minut!

Meidän Vapahtajamme Jeesus Kristus on todellinen. Hän käveli vettä pitkin ja pelasti tytön merestä. Näin Jumala johdatti nuo ihmiset kasvokkain Jeesuksen ja Raamatun sanan kanssa.

Me tahtoisimme usein helpon tien, sellaisen, jossa ei ole kipua, menetystä tai surua. Kuitenkin meillä voi olla syytä sanoa samoin kuin Job: ”Mitä kammosin ja kauhistuin, se tapahtui, mitä eniten pelkäsin, se kohtasi minut.” (Job. 3:25) Me olemme Jumalan luomia ja Hän tuntee meidät paremmin kuin me tunnemme itsemme. Usein Herra puhuu meille juuri kärsimyksen kautta: ”… ahdingon keskellä Herra avaa hänen korvansa kuulemaan” (Job 36:15).

Joidenkin Raamatun henkilöiden elämänkokemukset tuntuvat käsittämättömän raskailta. Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa kerrotaan Joosefista, jonka veljet heittivät tyhjän kaivon pohjalle, ja myivät hänet orjaksi. Sen jälkeen hän joutui syyttömänä vankilaan. On ihmeellistä, miten Joosef jaksoi luottaa Jumalaan silloinkin, kun vuodet vierivät vankilassa eikä mitään näyttänyt tapahtuvan. Jumalan tarkkaan harkittu suunnitelma hänen varalleen kuitenkin toteutui: Faarao asetti Joosefin hoitamaan Egyptin taloutta viljavien vuosien ja katovuosien ajan. Tavatessaan lopulta veljensä uudelleen hän antoi heille anteeksi ja sanoi: ”Te kyllä tarkoititte minulle pahaa, mutta Jumala käänsi sen hyväksi. Hän antoi tämän kaiken tapahtua, jotta monet ihmiset saisivat jäädä henkiin.” (1. Moos. 50:20)

Myös profeetta Daniel eli hämmästyttävän elämän. Israelin kansan luopumus johti pakkosiirtolaisuuteen. Daniel joutui jättämään kotimaansa ja vaeltamaan 2000 kilometrin matkan Babyloniaan. Vieraassa maassa, vieraan uskonnon keskellä hänelle annettiin uusi nimi. Daniel sai hyvän tehtävän ja menestyi siinä. Kaiken tämän keskellä hän näyttäytyy tyynenä ja lujana. Kun oman uskon harjoittaminen kiellettiin lailla, Daniel jatkoi edelleen rukoilemista juuri siten, kuin hänellä oli aina ollut tapana. Lopulta näihin raskaisiin vaiheisiin kätkeytyi Jumalan siunaus: Kun Babylonian johtajat yhä uudelleen näkivät, millaiseen Jumalaan Daniel ystävineen luotti, myös he oppivat tuntemaan elävän Jumalan.

Joskus Jumala näyttää kärsimyksen tarkoituksen. Usein se jää salaisuudeksi.

Joosefin ja Danielin elämässä mikään ei ollut sattumaa, vaan kaikessa näkyi Herran suunnitelma. Ehkä sinäkin olet saanut nähdä, että jokin vaikea vaihe elämässäsi on saanut uuden merkityksen. Joskus Jumala näyttää kärsimyksen tarkoituksen. Usein se jää salaisuudeksi. Jeesus rohkaisee meitä: ” Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minussa rauha. Maailmassa te olette ahtaalla, mutta pysykää rohkeina: minä olen voittanut maailman. (Joh. 16:33)

Saatamme elää keskellä myrskyä, mutta suurin taistelu on meidän sydämissämme. Kuka minä olen ja mikä on minun arvoni? Rakastaako minua kukaan? Kuka voi pelastaa minut kaiken sen jälkeen, mitä olen tehnyt? Jeesus otti ristillä maailman synnit kantaakseen. Hän meni meidän puolestamme keskelle myrskyä. Hän kuoli, mutta kolmantena päivänä Hän heräsi kuolleista.

Herra tuntee meidän kipumme: ”Koska Jeesus on itse käynyt läpi kärsimykset ja kiusaukset, hän kykenee auttamaan niitä, joita koetellaan.” (Hepr. 2:18) Kastepäivänäsi Herra tarttui sinua kädestä. Hän ei koskaan luovu sinusta. Uskotko tämän?

Jeesus kutsuu meitä auttamaan toisiamme.

Jeesus kutsuu meitä auttamaan toisiamme: ”Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa. Minun oli jano, ja te annoitte minulle juotavaa. Minä olin koditon, ja te otitte minut luoksenne. Minä olin alasti, ja te vaatetitte minut. Minä olin sairas, ja te kävitte minua katsomassa. Minä olin vankilassa, ja te tulitte minun luokseni.” (Matt. 25:35-36)

Lähetysyhdistys Kylväjä tekee Kreikassa pakolaistyötä paikallisten yhteistyöjärjestöjen kanssa. Autamme ihmisiä kokonaisvaltaisesti. Tarjoamme ruokaa, annamme vaatteita ja autamme saamaan katon pään päälle. Teot kertovat rakkaudesta, mutta todellinen rakkaus näkyy siinä, että kerromme Jumalan täydellisestä, anteeksiantavasta rakkaudesta Jeesuksessa Kristuksessa.

Jeesus antoi meille tehtäväksi viedä evankeliumi kaikkialle maailmaan. Hän kehotti meitä myös kantamaan toistemme taakkoja. Voisitko sinä tänään keventää jonkun kuormaa? Ehkä Pyhä Henki nostaa mieleesi henkilön, jota voit ilahduttaa. Ehkä sinun sanasi nostaa hänet ylös syvistä vesistä.

Outi Pakkasen tiivistelmä Katariina Leskelän 12.6. Radio Deissä kuullusta raamattuopetuksesta.
Voit kuunnella opetuksen kokonaisuudessaan täällä.
Sivulta löytyy myös Jukka Norvannon opetus: Raamatun syvät vedet sekä Sammeli Juntusen: Kuinka uskalatuisin syvemmälle?

Kuva: Pixabay

 
Kylvaja artikkelibanneri