Koulujen uskonnollisista tilaisuuksista kannustetaan kantelemaan

 

Uudella verkkosivulla voi tehdä kantelun koulusta tai päiväkodista.

Kantelupukki.fi -verkkosivulla kenellä tahansa on mahdollisuus kannella koulujen ja päiväkotien uskonnollisista tilaisuuksista anonyymisti.

Uuden verkkopalvelun ovat perustaneet Helsingin ja Tampereen vapaa-ajattelijayhdistykset sekä Uskonnottomat Suomessa ry. Kantelupukki.fi tarjoaa perustietoa uskonnonvapaudesta ja neuvoo, miten koulujen ja päiväkotien tulisi lain mukaan toimia.

Kantelupukin tarkoituksena on auttaa kaikkia, joiden mielestä päiväkoti, koulu tai iltapäiväkerho loukkaa lasten tai oppilaiden uskonnonvapautta tai yhdenvertaisuutta. Sen kautta voi esimerkiksi jättää koululle, päiväkodille tai kunnalle viestin anonyymisti.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Sivustolla kerrotaan, että muun muassa lasten rukoiluttamisen tai virsien laulamisen ei pitäisi kuulua oppilaitosten käytäntöihin. Koulujen juhlia ei myöskään saisi järjestää kirkoissa. Juhliin voi kuitenkin verkkosivun mukaan sisältyä yksittäinen laulu tai esitys, jossa on uskonnosta peräisin olevaa sisältöä.

”Uskonnonvapauden nojalla koulujen täytyy kohdella kunnioittavasti ja yhdenvertaisesti oppilaita, jotka eivät halua osallistua luterilaisiin tilaisuuksiin”, palvelun etusivulla tiivistetään.

Ohjeita ei noudateta

Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisman mukaan Opetushallituksen ohjeita uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä ei noudateta kaikissa kouluissa ja päiväkodeissa.

– Kun järjestetään uskonnollinen tilaisuus, ei järjestetä samanarvoista ja mielekästä toimintaa niille, jotka jäävät pois sieltä. Toiseksi oppilaille ja oppilaiden vanhemmille ei riittävän tarkkaan tiedoteta, jos uskonnollisia tilaisuuksia on tulossa. Kolmanneksi kouluissa ei tiedosteta sitä, mikä on uskonnonharjoittamista, Karisma kertoo.

Lähteet: Turun Sanomat, Kotimaa24, Kantelupukki.fi
Kuva: www.freeimages.com/bwilhelms