Kotimaan työ mahdollistaa auttamisen ulkomailla

 

Etiopiassa Bahir Darin kuurojenkoulun 2. luokkalaiset viittovat: ”Rakastan sinua”. Kuva: Mirja Himanen

Suomen Lähetysseuran vuosikokouksessa julkistettiin Toivon tiekartta -niminen strategia vuosille 2017-2022.

Rovaniemellä järjestettävien Valtakunnallisten Lähetysjuhlien yhteydessä pidettiin eilen lauantaina Suomen Lähetysseuran vuosikokous. Kokouksessa käytiin läpi vuoden 2014 aikaansaannoksia ja hyväksyttiin toiminta- ja taloussuunnitelma vuodelle 2016. Lisäksi julkistettiin toimintastrategia vuosille 2017-2022.

Lähetysseuran työhön vaikuttavat yhteistyötahot, joiden kanssa se käy neuvotteluja. Yksi keskeinen vaikuttaja ensi vuodelle on myös hallituksen kaavailema 40 prosentin leikkaus kehitysyhteistyöbudjettiin. Monet Lähestysseurat pitkäaikaiset projektin on rahoitettu valtion avustuksella. Toiminnanjohtaja Seppo Rissanen onkin huolissaan, kuinka pitkäaikaisille kehitysyhteistyöhankkeille käy.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Ensi vuonna kannatustuloissa varaudutaan 2-3 prosentin vähennykseen, mutta ulkomaisen työn osuus tulee silti kasvamaan. Varainhankintaa tehostetaan kotimaassa ja samalla kotimaassa aiheutuvia kuluja karsitaan.

Kattavaa evankeliumia

Vuonna 2014 Suomen Lähetysseura käytti 21,3 miljoonaa euroa ulkomailla. Pääkohteet olivat Aasia ja Afrikka, joihin yhteensä käytettiin 86 prosenttia rahoista. Afrikassa suurin osa varoista käytettiin kehitysyhteistyöhön, Aasiassa puolestaan kirkollista työtä tehtiin enemmän. Suurista eroista ei kuitenkaan ole kyse.

– Lähetysseuran strategian ensimmäisenä kohtana on tavoittaa niitä, jotka eivät ole vielä kuulleet evankeliumia. Tähän työhön pyritään lisäämään resursseja. Tavoitteena on jo jonkin aikaa ollut, että vuonna 2016 siihen käytetään 20 prosenttia ulkomaantyön kuluista. Nyt Lähetysseura on hieman alle 15 prosentin tasolla. Viime vuonna luku ei noussut, koska Suomen kirkon seurakunnista tuleva kannatus ei ole kehittynyt odotetulla tavalla. Tähän työhön Lähetysseura ei voi käyttää valtion myöntämää kehitysyhteistyön rahoitusta, kertoi piispa Matti Repo.

Muina tavoitteina Lähetysseuralla on vahvistaa toimintaa ihmisoikeuksien puolustamiseksi ja köyhyyden poistamiseksi. Lähetysseura haluaa vaikuttaa asioihin yhteiskunnallisesti esimerkiksi tiettyjen ihmisryhmien puolesta. Lisäksi pyritään tukemaan ulkomaisten yhteistyökumppaneiden omaehtoisuutta, jotta paikalliset voivat tehdä työtä yhteisönsä eteen itse.

Kotimaassa tapahtuva Lähetysseuran toimintaa tähtää ulkomaantyön tukemiseen. Sen merkittävin tehtävä on varainhankinta ulkomaantoimintojen ylläpitämiseksi.

Lähde: Suomen Lähetysseura ry