Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Kotimaa24-uutissivusto muuttuu tänään maksulliseksi

 

Kotimaan vastaava päätoimittaja Mari Teinilä ei usko kuukausimaksun karkottavan lukijoita. Kuva: Matti Karppinen

Kirkkoa, uskontoa ja yhteiskuntaa koskeviin uutisiin keskittyvä verkkosivusto Kotimaa24.fi muuttuu tänään maksulliseksi. Kotimaan vastaava päätoimittaja Mari Teinilä uskoo laadukkaalle uskontojournalismille olevan olevan tilausta kuukausimaksusta huolimatta.

Nykymuotoisen toimintansa vuonna 2010 aloittanut uutissivusto Kotimaa24.fi:n lukeminen maksaa jatkossa 4,90 euroa kuukaudessa.

– Haluamme luoda ammattimaista ja journalistisesti korkeatasoista sisältöä, mikä ei nykytilanteessa olisi mahdollista ilmaiseksi, kertoo Kotimaan sisällöistä vastaava päätoimittaja Mari Teinilä.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

– Toinen vaihtoehto olisi hoitaa uutisointia vasemmalla kädellä. Ilmainen sivusto tarkoittaisi, että kykenisimme vain tekemään uutisia muiden uutisten pohjalta. Haluamme tuottaa myös omia uutisia ja kehittää samalla uskontojournalismia.

Maksullisuuden taustalla on vähentynyt rahoitus, sillä ulkoiset tukijat ilmoittivat vetäytyvänsä yhteistyöstä vuoden 2015 alusta. Yhteistyö on tarkoittanut sekä taloudellisen tuen että työvoiman tarjoamista. Tukijoihin lukeutuivat pääkaupungin seurakuntien mediatoimitus Toivontuottajat, Kirkkohallitus sekä muutamia muita seurakuntia ja seurakuntayhtymiä. Teinilän mukaan syitä irtautumiseen oli useita.

– Pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymät ovat perustamassa omaa yhteistä verkkosivustoa, ja Kirkkohallitus panostaa omiin projekteihinsa. Yhteistyö kesti muutaman vuoden, ja olemme siitä hyvin kiitollisia. Yhteistyön avulla saimme toiminnan hyvään alkuun.

Jatkossa vain ensimmäiset rivit ilmaisia

Kotimaa24.fi-sivusto tulee sisältönsä puolesta pysymään entisenlaisena. Maksullisuuden myötä julkisesti luettavaksi jäävät artikkeleista kuitenkin vain otsikko ja muutama ensimmäinen rivi. Muutos koskee ainoastaan uutistuotantoa, blogiosio pysyy ilmaisena jatkossakin. Teinilä kertoo palautteen olleen moninaista.

– Osa on ollut hämmentyneitä muutoksesta. Löytyy kuitenkin myös paljon ymmärrystä sille, ettei tasokas uutistuotanto ole mahdollista ilman rahoitusta.

Kotimaan mukaan sivuston uutiset ja blogit tavoittavat noin 100 000 yksittäistä kävijää kuukausittain. Teinilä uskoo lukijoiden löytävän tiensä sivustolle myös jatkossa.

– Meillä on vankka luottamus siihen, ettei hintakynnys ole valtaosalle liian suuri ja että riittävän moni on valmis maksamaan palvelusta.