Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Koskuen kirkon kynnystä halutaan madaltaa

 

Koskuen kirkossa olisi ainakin 350 paikkaa täytettäviksi. Kuva: Jorma Laitamäki

Jalasjärvellä sijaitsevan Koskuen kyläkirkon tilaisuuksien kävijämääriä halutaan lisätä, jotta jumalanpalveluksia siellä ei tarvitsisi harventaa. Ratkaisuja pohdittiin vapaaehtoisten kyläläisten voimin.

Tällä hetkellä Koskuen kirkossa järjestetään jumalanpalvelus tai messu joka toinen sunnuntai. Anssi Massisen tultua Jalasjärven kirkkoherraksi alettiin perustaa vapaaehtoisten vastuuryhmiä seurakuntalaisten aktivoimiseksi ja toiminnan elävöittämiseksi. Koskuen kirkon kohtaloa pohtimaan saatiin oma vapaaehtoisten joukko, joka kokoontui ideoimaan diakoniaseurojen yhteydessä 14.1.2015.

Koskuen vastuuryhmän tavoitteena olisi saada seurakuntalaisia osallistumaan enemmän messuihin ja jumalanpalveluksiin. Toivottavaa olisi etenkin vapaaehtoinen palvelemaan tuleminen ja esimerkiksi kolehdin kerääminen tai Sanan luku.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Kynnys tulla vapaaehtoiseksi tuntuu olevan korkea yllättävän pienistäkin syistä, luonnehtii Jalasjärven kirkkovaltuuston puheenjohtaja ja vastuuryhmän jäsen Aila Välkkilä.

– Lyhyet sanajumalanpalvelukset tuntuvat olevan ihmisille mieluisempia kuin messut. Lisäksi koetaan, että messun ehtoollista varten pitäisi pukeutua hienommin kuin jumalanpalvelukseen. Joidenkin mielestä olisi helpompi tulla päälle tavallisessa tuulitakissa kuin pyntättynä, Välkkilä kuvailee syitä jäädä pois kirkosta sunnuntaina.

Muutosta etenkin musiikkipuoleen

Erityisesti nuorten saaminen mukaan toimintaan mietitytti ryhmää. Ratkaisuksi keksittiin kuitenkin musiikki. Koskuen alakoulun oppilaita kysyttiin soittamaan kirkkoon ja ilmeisesti muutama vapaaehtoinen löytyikin heti.

Ideointi-illassa todettiin myös, että seurakunnan leirikeskuksessa Kesärannassa järjestettävät lauluillat voisivat olla esikuvana samankaltaisille Koskuen kirkon pihassa. Kauniilla kesäsäällä voitaisiin ihan hyvin kokoontua laulamaan virsiä kirkon ulkopuolelle.

Myös Kauneimmat joululaulut -tapahtuma kaipaa uudistusta. Esilaulajat, jotka osaavat varmasti laulaa hyvin, voisivat saada muunkin väen osallistumaan äänekkäämmin.

– Vaikkapa kirkkokuorolaiset voisivat opetella uudet joululaulut etukäteen ja istua penkeissä ihmisten seassa rohkaisemassa omalla esimerkillään muitakin laulamaan, Välkkilä ehdottaa.

Uusikin tapahtuma on suunnitteilla Koskuelle: kylvöjen siunaaminen, joka naapurikylässä Ylivallissa on ollut tapana jo monta vuotta.

Mukaan Koskuen kirkon täyttötalkoisiin on houkuteltu myös paikallisia järjestöjä, kuten Koskuen kyläyhdistystä, nuorisoseuraa ja Maa- ja kotitalousseuraa.