Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

”Korona on tuonut meitä lähemmäs Kristusta” – Usko tukee Iranin kristittyjä pandemian keskellä

 
Nuori nainen, kasvomaski ja kännykkä.

SAT-7 Pars -kanavan ohjelmat ovat tuoneet lohtua koronan keskellä eläville uskoville mm. Iranissa. Ohjelmia voi seurata myös älypuhelimen kautta. Kuvituskuva.

Koronapandemia on vienyt ihmishenkiä, aiheuttanut konkursseja ja luonut paljon epävarmuutta. Ero ystävistä ja perheistä koettelee sietokykyä. Iranissa kristittyjen olot olivat vaikeita jo ennen koronaa.

Satelliittitelevisio SAT-7:n ohjelmat ovat tuoneet lohtua monille koronan keskellä eläville Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja Keski-Aasiassa. Esimerkiksi iranilaiset kristityt ovat kirjoittaneet farsinkieliselle SAT-7 Pars -kanavalle siitä, miten usko Jeesukseen on tukenut heitä viimeisen vuoden aikana.

– Meillä oli jo valmiiksi ongelmia elannon ansaitsemisen, työttömyyden, inflaation, huonojen uutisten ja epäoikeudenmukaisuuden kanssa. Ja tähän tuli lisäksi koronavirus, kuvaa yksi katsoja vaikeaa tilannetta.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Konkursseja, yksinäisyyttä ja avioeroja

Ensimmäiset Iranin koronatapaukset raportoitiin 19. helmikuuta 2020. Sen jälkeen virus on vaatinut jo yli 60 000 iranilaisen hengen. Maan asukkaat ovat suhtautuneet koronaan ja rajoituksiin vaihtelevasti, kuten muuallakin maailmassa.

– Ihmiset ovat huolestuneita. He pelkäävät virusta. Olen nähnyt myös välinpitämättömiä ihmisiä, jotka eivät ole käyttäneet maskeja, koska ovat uskoneet koronaviruksen tappavan vain heikot. Toisille on kehittynyt psyykkisiä ongelmia, kertoo Rozita.

Monet ovat kokeneet taloudellisen konkurssin, ja yksinäisyys ja avio-ongelmat ovat lisääntyneet.

– Vaimoni on hakenut vuosien avioliiton jälkeen avioeroa, vaikka meillä on pieniä lapsia. Suurin syy eroon ja elämäni tuhoutumiseen on koronavirus, eräs mieskatsoja kirjoittaa.

Tärkeimmät asiat kirkastuvat koetuksissa

Kristittyjen olot ovat olleet vaikeat Iranissa jo ennen koronapandemiaa vainojen uhan vuoksi. Nyt he joutuvat olemaan eristyksissä vielä aiempaakin enemmän.

SAT-7 Pars -kanavalle tulleet viestit osoittavat, että haastavista oloista huolimatta kristityt ovat voineet nojata uskoonsa, kun he ovat joutuneet kohtaamaan koronan aiheuttamia ongelmia.

– Koronavirus on tuonut meitä lähemmäs Kristusta. Se on muistuttanut siitä, että elämä riippuu ohuen langan varassa, ja se kestää vain siksi, että Herra tahtoo niin. Siksi meidän täytyy arvostaa elämää ja rakkaitamme jokaisena hetkenä, joka meille annetaan, Rozita kertoo.

Kristuksen läsnäolo poistaa yksinäisyyden

Pars-kanavan miespuolinen katsoja Yavar sanoo koronaviruksen alleviivanneen sitä, että ihmisten tulisi arvostaa toisiaan ja olla toisilleen kiitollisia tuomitsemisen sijaan.

– Loppujen lopuksi verho elämän ja kuoleman välillä on ohut. On ollut aikoja, jolloin ympärillämme on ollut paljon ihmisiä, mutta olemme tunteneet itsemme yksinäisiksi, koska olemme olleet sisältä tyhjiä. Mutta kun Kristus täyttää sinut, et tunne itseäsi yksinäiseksi silloinkaan, kun olet yksin, Yavar lohduttaa.

Suomessa SAT-7:n työtä tukevat Frank Mangs Center, IRR-TV, Medialähetys Sanansaattajat, Suomen Ev.lut. Kansanlähetys ja Suomen Lähetysseura.

Lähde: SAT-7

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa